Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Burger
TVOptagelse
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur
Burger
5.-7. klasse

ARD

Tysk madprogram fra 2020. Elisabeth, Nhung og Ole undersøger denne gang, hvilke ingredienser der er i burger og pommes frites, hvor de kommer fra, og hvordan de bliver fremstillet. Køkkendetektiverne har mange spørgsmål: Er pommes frites virkelig lavet af kartofler? Hvad er der i ketchup? Hvorfor er burgerbollerne så luftige og søde? De tre finder svarene i et fødevarelaboratorie, på en burgerrestaurant og på et slagteri.


"Burger" er en del af

Serie
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Küchenkrimi" er en tysk tv-udsendelse, som henvender sig til aldersgruppen 10-14 år. Udsendelsen han bruges i forbindelse med emnet "Essen und Trinken".
Da det er en autentisk tv-udsendelse, er det sproglige niveau højt. Derfor er det vigtigt, at du retter elevernes fokus på det, de forstår og opfordrer dem til at bruge gættestrategier. Det visuelle input og de tyske undertekster understøtter forståelsen, men det er en god idé at dele udsendelsen op i mindre sekvenser for at sikre, at eleverne kan følge med.
Det tilhørende kapitelsæt er et bud på, hvordan sådan en inddeling i sekvenser kunne se ud. Derudover arbejdes der i kapitelsættet med vigtige nøglebegreber og vendinger, som du kan sætte i spil på forskellige måder og med opgaver, hvor eleverne arbejder med dele af det udvalgte ordforråd og chunks i kontekst. Det arbejde kan være med til at sikre, at dine elever kan anvende det sprog, de har brug for, til selv at formulere sig på tysk.

Dem Burger auf der Spur

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:00
Kapitelbillede
Küchenkrimi? Was ist das?
Sieh dir das erste Kapitel an. Frage: Was siehst du? / Frage: Was ist ein Küchenkrimi? Was glaubst du?

02
00:00:20
Kapitelbillede
Hunger
Gloser: Ich habe Hunger. = Jeg er sulten. / Hört sich gut an = Det lyder godt / Das klingt sehr gut. = Det lyder meget godt. / Ich freue mich auf = Jeg glæder mig til / Sieht echt gut aus! = Det ser rigtig godt ud! / und riecht toll = og det dufter lækkert / Frage: Wo gehen die drei Detektive hin? / Frage: Was ist auf der Speisekarte? / Frage: Was sind Fritten? / Frage: Welche Saucen gibt es? / Frage: Welche Sauce magst du?

03
00:00:59
Kapitelbillede
Ein neuer Fall
Gloser: Woraus besteht = Hvad består det af / Burger-Fleisch = burger-kød / Brötchen = rundstykke / fluffig = luftig / einen neuen Fall = en ny sag / rausfinden = finde ud af / Was ist drin? = Hvad består det af? / Wie wird es gemacht? = Hvordan bliver det lavet? / Wo kommt es her? = Hvor kommer det fra? / Unter die Lupe nehmen = undersøge / Frage: Was ist in einem Burger? / Frage: Woraus werden Pommes Frites gemacht?

04
00:01:46
Kapitelbillede
Im Labor
Gloser: weich = blød / hart = hård / Zutaten = ingredienser / Teig = dej / süßlich = sød / Brot = brød / schmecken = smage / Stärke = stivelse / Frage: Wo ist Elisabeth? / Aufgabe: Übersetze diese Wörter: Hefe, Zucker, Mehl, Wasser, Salz, Ei und Fett. / Frage: Was ist ein "Teig-Weichmacher"? / Frage: Was ist in jedem Brot?

05
00:05:24
Kapitelbillede
In der Fleischfabrik
Gloser: umziehen = klæde om / Mundschutz = mundbind / gelagert = opbevaret / Tiefkühlraum = kølerum / Nacken = nakke / Rind = kvæg / Fleischwolf = kødhakker / Frage: Woher kommt das Fleisch? / Frage: Was kommt in die Burger-Patties?

06
00:09:28
Kapitelbillede
In der Pommesbude
Gloser: Wecker = vækkeur / Rezept = opskrift / Essig = eddike / Gewürze = krydderier / aufkochen = koge / Öl = olie / Gemüse = grøntsager / Versuch = forsøg / Stärke = stivelse / Schutzbrille = beskyttelsesbriller / Dampf = damp / Was passiert = Hvad sker der? / gefährlich = farligt / Frage: Woraus werden Pommes gemacht? / Frage: Welche Kartoffel-Sorte nimmt man für Pommes? / Frage: Was ist in Ketchup? Frage: Wie oft werden Pommes frittiert? / Frage: Was passiert, wenn man Wasser in heißes Fett gibt? / Frage: Warum darf man Tomaten und Gurken nicht frittieren?

07
00:16:27
Kapitelbillede
In der Gärtnerei
Gloser: Gärtnerei = gartneri / herausfinden = finde ud af / aussäen = så / Samen = frø / Pflanze = plante / blüht = blomstrer / Blüten = blomster / ernten = høste / Kühlung = køling / gießen = vande / Verpackung = embalage / Herkunftsland = oprindelsesland / Frage: Was wird in der Gärtnerei angepflanzt? / Frage: Was ist pilieren? / Frage: Woher kommt der meiste Salat?

08
00:20:18
Kapitelbillede
In der Küche
Gloser: Linsen = linser / Kichererbsen = kikærter / Haferflocken = havregryn / Pilze = svampe / Knoblauch = hvidløg / Geschmack = smag / Stärke = stivelse / Hefeflocken = gærflager / Käse = ost / verstärkt = gør kraftiger / Rote Bete = rødbede / Paprika = peberfrugt / Kruste = skorpe / Unterschied = forskel / Umwelt = miljø / abgeschlossen = afsluttet / Frage: Die drei Detektive essen zusammen. was essen sie? / Frage: Was haben die drei Detektive herausgefunden? / Frage: Was ist nicht gut für die Umwelt?

Pædagogisk note
Susanne Ries
Udgiver
ARD
Udgivelsesår
2020
Faustnummer
TV0000122040
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Tysk
Undertekster
Tysk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
18. okt. 2020 kl. 08.00