Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Himmelskibet
TVOptagelse
Himmelskibet
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Dansk stumfilm fra 1918 med Gunnar Tolnæs og Zanny Petersen. Marineofficeren Avanti Planetaros sætter sig for at kortlægge himmelrummet og udforske dets planeter. Sammen med ingeniøren dr. Krafft bygger han et himmelskib, der skal fragte ham og hans mandskab til fjerne galakser. Da skibet står klar, drager Avanti og co. ud på en lang rejse, der ender på Mars. Her lever et fredselskende, frugtspisende folk, der nok kan lære menneskene et og andet.


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Himmelskibet er en interessant film i CFU's samling af film. Dels er det en stumfilm, over hundrede år gammel, og dels er det en science fictionfilm med et spændende fremtidsperspektiv.
Filmen vil selvfølgelig være oplagt at bruge i mediefag, hvor den vil kunne indgå i flere sammenhænge. Alene indledningen hvor filmen og dens 2 skabere introduceres med både tekst og levende billeder (HIMMELSKIBET Fremtidsroman i 6 afsnit af Forfatteren Sophus Michaëlis og Generaldirektør Ole Olsen) er en analyse værd. Men også filmens dramaturgi, benyttelse af virkemidler, genre etc. kan indgå i flere mediefaglige forløb.
Filmen er produceret i 1918 - året hvor 1. verdenskrig blev bragt til ophør. Dette giver anledning til at se nøjere på de tematikker, filmen behandler. I filmen bliver der stillet en modsætning op mellem livet på Jorden og livet på Mars, en modsætning der sætter livet på Jorden (vold, druk, hor, griskhed og krigeriskhed) overfor livet på Mars (kærlighed, ikke-vold, tilgivelse, soning og fred). Der er nogle analyse- og perspektiveringsmuligheder i ex en danskfaglig sammenhæng. Dels vil man kunne trække tråde til samtidige tekster, og dels vil der kunne perspektiveres til en række nye og nyere film.
Et andet interessant tema filmen tager op, er den føde vi spiser. Jordboernes foretrukne føde er vin og kød, mens marsboernes er frugt, altså ren vegansk føde.
Og et sidste tema er forholdet til livet - og døden. Her kommer der et klart religiøst aspekt ind, men dog med et lille tvist, som bedst lader sig præsentere i omkvædet til afskedssangen til jordboerne, da de forlader Mars: "Kærlighedens høje Almagtsbud, er den Straalekraft, I kalder Gud.".

Instruktør
Holger Madsen
Manuskript­forfatter
Ole Olsen
Sophus Michaëlis
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Skuespiller
Alf Blütecher
Gunnar Tolnæs
Nicolai Neiiendam
Zanny Petersen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2020
Faustnummer
TV0000122205
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 90 min
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
90 min..
TV-dato
14. okt. 2020 kl. 23.05