Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Eiscreme
TVOptagelse
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur
Eiscreme
5.-7. klasse

ARD

Tysk madprogram fra 2020. Hvad er bedre end kold iscreme på en varm sommerdag? I dette afsnit undersøger Elisabeth, Nhung og Ole, hvilke ingredienser der er i iscreme og hvordan man laver iscreme. Isvaflen kan man selv bage hjemme. Felix forklarer, hvordan.


"Eiscreme" er en del af

Serie
Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Küchenkrimi" er en tysk tv-udsendelse, som henvender sig til aldersgruppen 10-14 år. Udsendelsen han bruges i forbindelse med emnet "Essen und Trinken".
Da det er en autentisk tv-udsendelse, er det sproglige niveau højt. Derfor er det vigtigt, at du retter elevernes fokus på det, de forstår og opfordrer dem til at bruge gættestrategier. Det visuelle input og de tyske undertekster understøtter forståelsen, men det er en god idé at dele udsendelsen op i mindre sekvenser for at sikre, at eleverne kan følge med.
Det tilhørende kapitelsæt er et bud på, hvordan sådan en inddeling i sekvenser kunne se ud. Derudover arbejdes der i kapitelsættet med vigtige nøglebegreber og vendinger, som du kan sætte i spil på forskellige måder og med opgaver, hvor eleverne arbejder med dele af det udvalgte ordforråd og chunks i kontekst. Det arbejde kan være med til at sikre, at dine elever kan anvende det sprog, de har brug for, til selv at formulere sig på tysk.

Dem Eis auf der Spur

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:43
Kapitelbillede
Ole spendiert ein Eis
Gloser: schmeckt es = smager det / erfrischend = forfriskende / wahrscheinlich = sandsynlig / einfrieren = nedfryse / ich frage mich = jeg spørger mig / Deko = dekoration / stört = forstyrrer / Müll = affald / Ermittlung = efterforskning / Frage: Welche Eissorte magst du am liebsten?

02
00:01:31
Kapitelbillede
Ein neuer Fall
Gloser: Bauernhof = bondegård / Stadtkind = barn fra byen / aufregend = spændende / wegen = på grund af / gefüttert = fodret / warten = venter / erwachsen = voksen / Kalb = kalv / in der Lage sein = at være i stand / Weide = græsmarken / Kräuter = urter / fressen = æder / Unterschied = forskel / wollen gemolken werden = vil malkes / unter Strom = sat strøm til / keine Angst = vær ikke bange / das Melken = malkningen / Frage: Wann ist eine Kuh erwachsen? / Frage: Wann gibt eine Kuh Milch? / Frage: Wann gibt die Milchkuh besonders gute Milch?

03
00:04:30
Kapitelbillede
Die Eisproduktion
Gloser: führt = fører / Ort = sted / Bereich = område / stellen ... her = fremstiller / Grundzutaten = basisingredienser / abzuwiegen = afveje / Wasser = vand / Vollmilchpulver = sødmælkspulver / entzogen = trukket ud / entsteht = bliver til / nutzen = bruge til / lagern = opbevare / schütten = hælde / gemischt = blandet / heiß = meget varm / haltbar = holdbar / abgetötet = dræbt / Flüssigkeit = væske / runtergekühlt = kølet ned / Leberwurst = leverpølse / auftauen = tø / Stickstoff = kvælstof / tiefgefroren = dybfrossen / Läden = butikker / verkauft = solgt / Frage: Welche Eissorte möchtest du gerne mal problieren und welche Eissorte ist ein No Go?

04
00:07:14
Kapitelbillede
Zurück auf dem Bauernhof
Gloser: tut nicht weh = gør ikke ondt / nicht gewohnt = ikke vant / trau dich = tør du / Strahlen = stråler / sauber = ren / Leitung = rørsystem / ungeübt = utrænet / wie viele = hvor mange / Durchschnitt = gennemsnit / versuchen = prøve / Molkerei = mejeri / verarbeiten = behandle / Frage Wie viele Liter Milch gibt eine Kuh im Durchschnitt? / Frage: Wo wird die Milch hingefahren?

05
00:09:07
Kapitelbillede
Im Labor
Gloser: besteht = består / drin = i / zusammengesetzt = sammensat / Wasser = vand / bauen ... nach = lave / Öl = olie / ineinander = sammen / gelöst = opløst / verteilt = fordelt / passiert = sker / deswegen = derfor / Zutat = ingrediens / schwieriges Wort = svært ord / überall = over det hele / Daumen = tommelfinder / Frage: Woraus besteht Milch?

06
00:12:16
Kapitelbillede
Was passiert in der Molkerei?
Gloser: weiterverarbeitet = behandles / Termin = en tid / Tanklaster = mælkevogn / Schmutzpartikel = forurenede partikler / befreit = befriet / Druck = tryk / Düsen = dyser / platzen = brister / Fettkügelchen = små fedtkugler / wärmebehandelt = varmebehandlet / Haltbarkeit = holdbarhed / Aufgabe: Beschreibe in fünf Sätzen, was mit der Milch in der Molkerei passiert.

07
00:13:20
Kapitelbillede
In der Waffelfabrik
Gloser: knusprig = sprød / gerollte = rullede / Tüten = kræmmerhuse / zeigen = vise / anfassen = røre ved / drehen = dreje / kühlt ... ab = køler af / Teig = dej / Waffeleisen = vaffeljern / gespritzt = sprøjtet / Hörnchenform = kræmmerhusform / geschmolzen = smeltet / biegsam = elastisk / ganz einfach = ganske enkelt / Frage: Was macht die Waffelplatte so biegsam? Frage: Wie viel Zucker ist im Waffelteig?

08
00:15:44
Kapitelbillede
Felix back Eiswaffeln
Gloser: trotzdem = alligevel / einfaches = let / daheim = hjemme / hatte Bock auf = havde lyst til / Topf = gryde / Herd = komfur / Schneebesen = piskeris / erhitzt = opvarmet / aufgekocht = kogt kortvarig / Leute = folk / vertragen = tåler / austauschen = udskifte / friert = fryser / schneller = hurtigere / Gefriefach = fryser / schmilzt = smelter / Aufgabe: Findet ein Rezept für Eiswaffeln und Eis und probiert es doch mal selber.

09
00:18:10
Kapitelbillede
Zurück im Labor
Gloser: Lebensmittel = fødevarer / Eisbecher = isbæger / Eislöffel = isske / warum = hvorfor / schädlich = skadelig / weniger = færre / verbrennen = afbrænde / gefährlich = farlig / entsteht = opstår / Rauch = røg / Umwelt = miljø / durchsichtig = gennemsigtig / zersetzt = nedbrudt / verwandelt = omdannet / Meer = hav / vermeiden = undgå / Ein-Mal-Plastik = engangsplastik / Frage: Warum sollte man weniger Plastik verbrauchen?

10
00:21:01
Kapitelbillede
Felix macht die Deko
Gloser: verzichten = give afkald på / Vorschlag = forslag / hübsch = flot / Hauptsache ist = det vigtigste er / zusätzliche = yderligere / beweisen = bevise / Aufgabe: Überlegt euch andere essbare Dekos.

11
00:22:49
Kapitelbillede
Eis ist fertig
Gloser: Glück gehabt = været heldig / absterben = dør / anstrengend = anstrengende / angeschlossen werden = blive tilsluttet / Welt = verden

Pædagogisk note
Susanne Ries
Udgiver
ARD
Udgivelsesår
2022
Faustnummer
TV0000127422
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Tysk
Undertekster
Tysk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
27. mar. 2022 kl. 06.00