Eiscreme
ARD
Tysk madprogram fra 2020. Hvad er bedre end kold iscreme på en varm sommerdag? I dette afsnit undersøger Elisabeth, Nhung og Ole, hvilke ingredienser der er i iscreme og hvordan man laver iscreme. Isvaflen kan man selv bage hjemme. Felix forklarer, hvordan.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet"Küchenkrimi" er en tysk tv-udsendelse, som henvender sig til aldersgruppen 10-14 år. Udsendelsen han bruges i forbindelse med emnet "Essen und Trinken".
Da det er en autentisk tv-udsendelse, er det sproglige niveau højt. Derfor er det vigtigt, at du retter elevernes fokus på det, de forstår og opfordrer dem til at bruge gættestrategier. Det visuelle input og de tyske undertekster understøtter forståelsen, men det er en god idé at dele udsendelsen op i mindre sekvenser for at sikre, at eleverne kan følge med.
Det tilhørende kapitelsæt er et bud på, hvordan sådan en inddeling i sekvenser kunne se ud. Derudover arbejdes der i kapitelsættet med vigtige nøglebegreber og vendinger, som du kan sætte i spil på forskellige måder og med opgaver, hvor eleverne arbejder med dele af det udvalgte ordforråd og chunks i kontekst. Det arbejde kan være med til at sikre, at dine elever kan anvende det sprog, de har brug for, til selv at formulere sig på tysk.
Dem Eis auf der Spur
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:43
Gloser: schmeckt es = smager det / erfrischend = forfriskende / wahrscheinlich = sandsynlig / einfrieren = nedfryse / ich frage mich = jeg spørger mig / Deko = dekoration / stört = forstyrrer / Müll = affald / Ermittlung = efterforskning / Frage: Welche Eissorte magst du am liebsten?
00:01:31
Gloser: Bauernhof = bondegård / Stadtkind = barn fra byen / aufregend = spændende / wegen = på grund af / gefüttert = fodret / warten = venter / erwachsen = voksen / Kalb = kalv / in der Lage sein = at være i stand / Weide = græsmarken / Kräuter = urter / fressen = æder / Unterschied = forskel / wollen gemolken werden = vil malkes / unter Strom = sat strøm til / keine Angst = vær ikke bange / das Melken = malkningen / Frage: Wann ist eine Kuh erwachsen? / Frage: Wann gibt eine Kuh Milch? / Frage: Wann gibt die Milchkuh besonders gute Milch?
00:04:30
Gloser: führt = fører / Ort = sted / Bereich = område / stellen ... her = fremstiller / Grundzutaten = basisingredienser / abzuwiegen = afveje / Wasser = vand / Vollmilchpulver = sødmælkspulver / entzogen = trukket ud / entsteht = bliver til / nutzen = bruge til / lagern = opbevare / schütten = hælde / gemischt = blandet / heiß = meget varm / haltbar = holdbar / abgetötet = dræbt / Flüssigkeit = væske / runtergekühlt = kølet ned / Leberwurst = leverpølse / auftauen = tø / Stickstoff = kvælstof / tiefgefroren = dybfrossen / Läden = butikker / verkauft = solgt / Frage: Welche Eissorte möchtest du gerne mal problieren und welche Eissorte ist ein No Go?
00:07:14
Gloser: tut nicht weh = gør ikke ondt / nicht gewohnt = ikke vant / trau dich = tør du / Strahlen = stråler / sauber = ren / Leitung = rørsystem / ungeübt = utrænet / wie viele = hvor mange / Durchschnitt = gennemsnit / versuchen = prøve / Molkerei = mejeri / verarbeiten = behandle / Frage Wie viele Liter Milch gibt eine Kuh im Durchschnitt? / Frage: Wo wird die Milch hingefahren?
00:09:07
Gloser: besteht = består / drin = i / zusammengesetzt = sammensat / Wasser = vand / bauen ... nach = lave / Öl = olie / ineinander = sammen / gelöst = opløst / verteilt = fordelt / passiert = sker / deswegen = derfor / Zutat = ingrediens / schwieriges Wort = svært ord / überall = over det hele / Daumen = tommelfinder / Frage: Woraus besteht Milch?
00:12:16
Gloser: weiterverarbeitet = behandles / Termin = en tid / Tanklaster = mælkevogn / Schmutzpartikel = forurenede partikler / befreit = befriet / Druck = tryk / Düsen = dyser / platzen = brister / Fettkügelchen = små fedtkugler / wärmebehandelt = varmebehandlet / Haltbarkeit = holdbarhed / Aufgabe: Beschreibe in fünf Sätzen, was mit der Milch in der Molkerei passiert.
00:13:20
Gloser: knusprig = sprød / gerollte = rullede / Tüten = kræmmerhuse / zeigen = vise / anfassen = røre ved / drehen = dreje / kühlt ... ab = køler af / Teig = dej / Waffeleisen = vaffeljern / gespritzt = sprøjtet / Hörnchenform = kræmmerhusform / geschmolzen = smeltet / biegsam = elastisk / ganz einfach = ganske enkelt / Frage: Was macht die Waffelplatte so biegsam? Frage: Wie viel Zucker ist im Waffelteig?
00:15:44
Gloser: trotzdem = alligevel / einfaches = let / daheim = hjemme / hatte Bock auf = havde lyst til / Topf = gryde / Herd = komfur / Schneebesen = piskeris / erhitzt = opvarmet / aufgekocht = kogt kortvarig / Leute = folk / vertragen = tåler / austauschen = udskifte / friert = fryser / schneller = hurtigere / Gefriefach = fryser / schmilzt = smelter / Aufgabe: Findet ein Rezept für Eiswaffeln und Eis und probiert es doch mal selber.
00:18:10
Gloser: Lebensmittel = fødevarer / Eisbecher = isbæger / Eislöffel = isske / warum = hvorfor / schädlich = skadelig / weniger = færre / verbrennen = afbrænde / gefährlich = farlig / entsteht = opstår / Rauch = røg / Umwelt = miljø / durchsichtig = gennemsigtig / zersetzt = nedbrudt / verwandelt = omdannet / Meer = hav / vermeiden = undgå / Ein-Mal-Plastik = engangsplastik / Frage: Warum sollte man weniger Plastik verbrauchen?
00:21:01
Gloser: verzichten = give afkald på / Vorschlag = forslag / hübsch = flot / Hauptsache ist = det vigtigste er / zusätzliche = yderligere / beweisen = bevise / Aufgabe: Überlegt euch andere essbare Dekos.
00:22:49
Gloser: Glück gehabt = været heldig / absterben = dør / anstrengend = anstrengende / angeschlossen werden = blive tilsluttet / Welt = verden
-
Tysk
-
Genrer
-