Kan man 3D-printe en bøf? ( 3 )
DR1
Dan. dok.-serie i 4 afsnit. Anna Lin og Thøger Kirk er kommet til Barcelona for at se på fremtidens kød - og udfordre hinanden. Thøger elsker store bøffer, men han ved godt, at kød belaster klimaet. Anna spiser kun plantebaseret. Derfor vil hun have Thøger til at smage nogle af alle de køderstatninger, der findes. Thøger vil til gengæld have Anna til at smage på fremtidens bøf. Den er 3D printet! Så er spørgsmålet, hvem der overbeviser hvem?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet3. Kan man 3D-printe en bøf?
Dette afsnit handler om kød. Kødproduktion er en endnu større klimasynder end tøjproduktion. Der udledes enorme mængder metan, som er farligere for klimaet end CO2 ved produktion af oksekød.
Der bliver set på og diskuteret forskellige løsninger, lige fra at stoppe med at spise kød til at spise mindre kød eller lave slagtefrit kød.
Anna og Thøger besøger en kokkeskole i Barcelona, hvor der eksperimenteres med at lave slagtefrit kød. Og de besøger et kvægbrug oppe i bjergene, hvor der opdrættes økologiske luksuskøer med kød af højeste kvalitet. Og så smages der på de alternative køderstatninger.
Udsendelsen kan bruges i samfundsfag og beslægtede fag i forløb, der arbejder med klima, økonomi, madvaner og madproduktion/kødproduktion, men også i naturvidenskabelige fag der arbejder teknologiske muligheder for at erstatte kød, eller i fællesfaglige forløb der arbejder med samme problematikker. Men den vil også kunne bruges som debatoplæg i enkeltfaglige eller flerfaglige forløb, der handler om klima og kød.
Der er lavet en indholdsmærkning til udsendelsen.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
00:00:37
Anna og Thøger er taget til Barcelona, og introducerer den grundlæggende årsag til kødproduktionsproblematikken.
00:03:23
Første løsning: Stop med at spise kød eller spis mindre. Anden løsning: Slagtefrit kød, som er enten plantebaseret "kød" eller dyrket kød (kød dyrket på stamceller i et laboratorie)
00:12:24
00:14:32
Luksuskøer - kreaturer, som lever "frit", økologiske, mere smag og fedtfattige, kvalitet, men også dyrere...
00:24:05
Anna og Thøger smager på de to typer slagtefrit kød, de så blive lavet tidligere i programmet.
-
Geografi
-
Fællesfaglige fokusområder
-
Globalisering
-
Jordkloden og dens klima
-
-
Madkundskab
-
Fødevarebevidsthed
-
-
Natur/teknologi
-
Mennesket
-
Natur og miljø
-
Thøger Kirk