Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Kan man 3D-printe en bøf? ( 3 )
TVOptagelse
Den grønne optur (Sæson 2)
Kan man 3D-printe en bøf? ( 3 )
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Dan. dok.-serie i 4 afsnit. Anna Lin og Thøger Kirk er kommet til Barcelona for at se på fremtidens kød - og udfordre hinanden. Thøger elsker store bøffer, men han ved godt, at kød belaster klimaet. Anna spiser kun plantebaseret. Derfor vil hun have Thøger til at smage nogle af alle de køderstatninger, der findes. Thøger vil til gengæld have Anna til at smage på fremtidens bøf. Den er 3D printet! Så er spørgsmålet, hvem der overbeviser hvem?


"Kan man 3D-printe en bøf? ( 3 )" er en del af

Serie
Den grønne optur

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

3. Kan man 3D-printe en bøf?
Dette afsnit handler om kød. Kødproduktion er en endnu større klimasynder end tøjproduktion. Der udledes enorme mængder metan, som er farligere for klimaet end CO2 ved produktion af oksekød.
Der bliver set på og diskuteret forskellige løsninger, lige fra at stoppe med at spise kød til at spise mindre kød eller lave slagtefrit kød.
Anna og Thøger besøger en kokkeskole i Barcelona, hvor der eksperimenteres med at lave slagtefrit kød. Og de besøger et kvægbrug oppe i bjergene, hvor der opdrættes økologiske luksuskøer med kød af højeste kvalitet. Og så smages der på de alternative køderstatninger.
Udsendelsen kan bruges i samfundsfag og beslægtede fag i forløb, der arbejder med klima, økonomi, madvaner og madproduktion/kødproduktion, men også i naturvidenskabelige fag der arbejder teknologiske muligheder for at erstatte kød, eller i fællesfaglige forløb der arbejder med samme problematikker. Men den vil også kunne bruges som debatoplæg i enkeltfaglige eller flerfaglige forløb, der handler om klima og kød.
Der er lavet en indholdsmærkning til udsendelsen.

Indholdsmærkning

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:00
Kapitelbillede
Afsnittets tema: Kød

02
00:00:37
Kapitelbillede
Om kødproduktion og kødforbrug
Anna og Thøger er taget til Barcelona, og introducerer den grundlæggende årsag til kødproduktionsproblematikken.

03
00:03:23
Kapitelbillede
Løsninger på kødproblematikken
Første løsning: Stop med at spise kød eller spis mindre. Anden løsning: Slagtefrit kød, som er enten plantebaseret "kød" eller dyrket kød (kød dyrket på stamceller i et laboratorie)

04
00:12:24
Kapitelbillede
Refleksioner over vores kødforbrug og kødvaner

05
00:14:32
Kapitelbillede
Tilbage til løsningen "Spis mindre kød"
Luksuskøer - kreaturer, som lever "frit", økologiske, mere smag og fedtfattige, kvalitet, men også dyrere...

06
00:24:05
Kapitelbillede
Slagtefrit kød
Anna og Thøger smager på de to typer slagtefrit kød, de så blive lavet tidligere i programmet.

Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Vært
Anna Lin
Thøger Kirk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2022
Faustnummer
TV0000128751
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 31 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
31 min..
TV-dato
31. aug. 2022 kl. 21.25