DR1
Mette Frisk og Phillip Faber dykker ned i historien bag julesangen, som blev skrevet af Grundtvig midt i en livskrise. De ser også på mysteriet om, hvem der har skrevet melodien til sangen. For det viser sig, at det måske var lidt af en tilfældighed, at "Dejlig er den himmel blå" endte med at blive en juleklassiker.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetLigesom flere af romantikkens andre store digtere skrev Grundtvig til børnene, hvilket var helt nyt og moderne i starten af 1800-tallet. For første gang blev barnet opfattet, som noget helt særligt, og Grundtvig tog ligesom Ingemann udgangspunkt i børnenes behov og egenart, når han skrev salmer i et sprog og en tone, som børn kunne forstå. Læs mere om romantikkens børnelitteratur i nedenstående link til Bakkehussamlingen.
"Dejlig er den himmel blå" er den berømte beretning fra Matthæusevangeliet om stjernen, som forkynder fødslen af jødernes konge, i børnehøjde. Det fejres d. 6. januar med Helligtrekonger, og markerer julens afslutning.
I udsendelsen undersøger journalist Mette Frisk og korleder Phillip Faber, hvordan Grundtvigs første salme endte med at blive en juleklassiker, og eleverne kan via den velkendte julesalme blive bekendt med en af Danmarks store salmedigtere og kanonforfattere. Samtidig kan de snuse til romantikkens litteratur- og/eller musikhistorie. Find teksten på nedenstående link til Højskolesangbogen.
-
Dansk
-
Kristendomskundskab/religion
-
Bibelske fortællinger
-
Kristendom
-
-
Musik
-
Musik i fagene
-
Musikforståelse
-
Phillip Faber