Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Anstalten, 1932
TVOptagelse
Et sted, to verdener (3)
Anstalten, 1932
historien om det ulige Danmark
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Vi er i Brejning ved Vejle Fjord. I dag er her luksushotel, men tidligere var det en såkaldt åndssvageanstalt: 'Et slot for idioter', som De Kellerske Anstalter blev kaldt. I 1932 bor her flere hundrede patienter. Mænd og kvinder er skarpt opdelt, for man frygter, at deres sexdrift skal løbe af med dem, og man ønsker ikke, at de uønskede individer skal forplante sig. Det er lægen Christian Keller der, ud fra diverse intelligenstests og undersøgelser, afgør, hvem der skal arbejde eller plejes, hvem der kan blive i Brejning eller sendes til Livø og Sprogø, hvem der må få børn eller skal kastreres eller steriliseres. Keller er åndssvageforsorgens par excellence, og fra sin professorbolig troner han enerådigt over området. Det er samme sted, men to verdener. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det tyvende århundrede.


"Anstalten, 1932" er en del af

Serie
Et sted, to verdener

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Anstalten 1932" ser på De Kellerske Anstalter med udgangspunkt i anstalten ved Brejning. Disse anstalter blev brugt til at udskillelse af såkaldte afvigere. Man kunne være afviger ud fra flere præmisser, men fælles var et ønske fra samfundets side om at beskytte sig mod disse og undgå at de såkaldte afvigere formerede sig. Anstalterne var små stærkt hierarkiske minisamfund byggende på Christian Kellers princip om, at arbejde er al tings omdrejningspunkt.
Dokumentarserien giver et billede af uligheden i Danmark gennem et vertikalt snit, der starter i 1910 og slutter i 1962 med nedslag 6 forskellige steder: fabrikken, herregården, anstalten, hotellet, skibet og fortet.
Hver af disse stationer rummer deres fortælling om uligheden i datidens samfund.
Dokumentarserien eller enkelte afsnit vil være velegnede i historieundervisningen i forløb, der arbejder med industrialiseringen, tyende-sagen, Den kolde krig etc.
I samfundsfag er serien også yderst relevant. Man vil kunne få et historisk perspektiv på forløb, der har ex fokus på ulighed i Danmark. Og tilsvarende inden for kerneområdet "Sociologi", i forløb der ex arbejder med socialisering og social differentiering, eller samfundsforandringer. Men serien vil også kunne finde anvendelse inden for ex kerneområdet "Politik".
I danskfaglig sammenhæng vil enkelte afsnit af serien være et fint supplerende materiale til værklæsning eller specifikke forløb.
Og endelig vil serien kunne finde anvendelse i flerfaglige forløb, der knytter an til ovenstående.

Fortæller
Liv Thomsen
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Liv Thomsen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
TV0000130070
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Dansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
4. jan. 2023 kl. 21.30