DR2
Engelsk dokumentarserie i 3 afsnit. Vi mennesker har været overalt. Vi har bygget byer, nationer og riger. Men for mere end 3000 år siden led menneskeheden et af historiens største tilbageslag. Blomstrende civilisationer forsvandt inden for en menneskealder, og der skete enorme ødelæggelse. Nu har internationale forskere fundet opsigtsvækkende ny viden om, hvorfor bronzealderen ophørte så brat. Stod klimaforandringer bag?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDenne serie prøver at forklare, hvorfor nogle civilisationer gik under og andre blomstrede. Ved at trække på traditionel viden som arkæologi og oldtidshistorie, og samtidig undersøge hvad klima- og miljøforskningen kan sige om forholdene og tiden for disse opblomstringer og fald, får man et mere komplekst og fyldestgørende billede af årsagerne til historiens forløb.
Det første afsnit ser på bronzealderens store civilisationer, og stiller spørgsmålet: Hvorfor gik de næsten alle under? Og hvorfor gjorde Egypten ikke?
Svaret ligger i en kombination af flere forhold, men hovedårsagen har formodentlig været klimatiske forandringer, der har forårsaget vandmangel og tørke, og dermed umulige betingelser for landbruget, med medfølgende fødevaremangel, voldsom migration, interne som eksterne stridigheder og endelig undergang.
Udsendelserne er velegnet til brug i historie i forløb med fokus på civilisationshistorie -opblomstring, storhed, forfald og undergang, men også i forløb om specifikke civilisationer, som ex. Romerriget og Egypten.
Desuden kan udsendelserne også bruges i fag, der arbejder med klimaforandringer og konsekvenserne af disse. Ex naturgeografi.
Der er udarbejdet kapitelmærkninger med beskrivelse af indhold.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:05
Menneskenes historie er formet af klimaet
00:00:45
Udsendelsen i overskrifter
00:01:49
Svaret kan findes ved at sammenkoble flere videnskaber: Klimaforskning, arkæologi og oldtidshistorie samt ved at se på det eneste rige, der overlevede: Egypten.
00:07:49
Floden Nilen = frugtbarhed og rigdom, sammenligneligt med andre store civilisationer ved store floder. For ca. 3200 år siden påbegyndte angreb fra fremmede folkeslag (havfolket?), men det var ikke den eneste grund til problemerne.
00:12:49
Bronzes betydning som materiale, men også som eksempel på handelsvare, og den sameksistens der var mellem de store civilisationer...
00:18:22
Klimaforandringer, som tørke og dermed ændringer i vegetationen medfører sult og hungersnød, manglende samhandel, men krige.
00:35:02
Trods tørkeperiode med deraf mangel på fødevarer lykkedes Egypten til en vis grad med at omlægge landbruget. Men samtidig blev Egypten truet af en omfattende migration fra andre tørkeramte områder (havfolket?), hvilket formodentlig også medførte indenlandske stridigheder.
00:49:42
Nye civilisationer dukker op senere, men læren er, at menneskene er magtesløse overfor naturen.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-