Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Civilisationernes storhed og fald ( 2 )
TVOptagelse
Civilisationernes storhed og fald ( 2 )
byer og imperier
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Engelsk dokumentarserie i 3 afsnit. I jernalderen er der flere byer, som bliver indflydelsesrige. Men der er én by, der vokser fra og nedkæmper alle andre, Rom. Her er historien om, hvordan historiens første stormagt opstod. Et blomstrende imperium, der ændrer den måde, vi lever på. Hvilke miljømæssige faktorer gjorde Roms ekspansion mulig?


"Civilisationernes storhed og fald ( 2 )" er en del af

Serie
Civilisationernes storhed og fald

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Denne serie prøver at forklare, hvorfor nogle civilisationer gik under og andre blomstrede. Ved at trække på traditionel viden som arkæologi og oldtidshistorie, og samtidig undersøge hvad klima- og miljøforskningen kan sige om forholdene og tiden for disse opblomstringer og fald, får man et mere komplekst og fyldestgørende billede af årsagerne til historiens forløb.
Det andet afsnit ser på jernalderens store civilisationer, og stiller spørgsmålet: Hvorfor blev de så enorme? Hvilken rolle spillede klimaet for deres udvikling?
Svaret ligger i en kombination af flere forhold, men hovedårsagen har formodentlig været klimatiske forandringer og miljømæssige ændringer, der har haft indvirkning på vandforsyning og fødevareproduktion og dermed vækst og samhandel. Dertil er der opstået bymæssige kraftcentre, styrket af en kraftig migration. Men senere vender pilen, og nye forandringer skaber en destabiliserende migration, kampe mod indtrængende folkeslag og borgerkrige, indtil en ny superstormagt - Rom - med en diktator i spidsen, står tilbage som den absolutte magt i Middelhavsregionen.
Udsendelserne er velegnet til brug i historie i forløb med fokus på civilisationshistorie -opblomstring, storhed, forfald og undergang, men også i forløb om specifikke civilisationer, som ex. Romerriget og Egypten.
Desuden kan udsendelserne også bruges i fag, der arbejder med klimaforandringer og konsekvenserne af disse. Ex naturgeografi.
Der er udarbejdet kapitelmærkninger med beskrivelse af indhold.

Indholdsmærkning

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:05
Kapitelbillede
Intro til serien
Menneskenes historie er formet af klimaet

02
00:00:32
Kapitelbillede
Jernalderen
En ny æra og en ny civilisation

03
00:01:32
Kapitelbillede
Rom
Middelhavsregionen er under store omforandringer. Det "gamle" store rige Egypten, må underlægge sig den nye stormagt Rom under Octavians (den senere Augustus) ledelse og hele regionen bliver samlet i Romerriget.

04
00:06:14
Kapitelbillede
Middelhavet
3 kontinenter mødes, og mulighederne for sejlads mellem de forskellige dele udvikles og dermed sker også en øget samhandel og vidensdeling.. Samtidig udvikles jernproduktionen og et stærkt metal bliver tilgængeligt for mange. Jern kaldes derfor "det demokratiske metal".

05
00:17:39
Kapitelbillede
Hele Middelhavet under udvikling
Årsager: Befolkningstilvækst og migration og jernredskaber. Ischia som eksempel på et nyt vækstcentrum.

06
00:22:04
Kapitelbillede
Athen
Eksempel på en by i voldsom vækst i den tidlige jernalder. Handelscentrum, søfartsnation og rigt pga. sølvforekomster. Demokrati.

07
00:27:10
Kapitelbillede
Alexander den Store
Med Alexander den Store og hans efterkommere sker der en bymæssige udvikling i det østlige Middelhavsområde, der kombinerer den græske og egyptiske kultur

08
00:31:18
Kapitelbillede
Det romerske klimatiske optimum
Den romerske republik etableres i 509 fvt. Erobrer land og integrerer besejrede folkeslag i Romerriget. Klimaet bliver varmere og mere fugtigt og dermed mere frugtbart - "det romerske klimatiske optimum".

09
00:36:23
Kapitelbillede
Udviklingen i det tidlige Romerrige
Klimatiske forhold skaber folkevandringer og krige mod indtrængende stammer. Og senere borgerkrige. Ubestridt sejrherre Julius Cæsar.

10
00:42:20
Kapitelbillede
Klimaet og udviklingen i Egypten og Middelhavsområdet
Hvad betyder store vulkanudbrud for udviklingen?

11
00:49:53
Kapitelbillede
Samarbejde er nøglen til at forstå fortiden
Miljøet er en væsentlig faktor i udviklingen

Fortæller
Britt Berglund
Fotograf
Ed Lindsley
Instruktør
Rosalind Bain
Producer
Bob Marsden
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Jonathan Drdake
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
TV0000130413
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 52 min
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
52 min..
TV-dato
1. feb. 2023 kl. 20.10