En bizar turistattraktion ( 1 )
DR1
Dan. dok.-serie i 4 afsnit. Anders Lund Madsen rejser til Tjornobyl for at besøge det ødelagte atomkraftværk, som han altid har frygtet, siden det eksploderede i 1986. Anders rejser også tilbage i tiden for at blive klogere på, hvor tæt Danmark egentlig var på at bygge atomkraftværker. Og så tager han til Sverige, hvor han besøger et velfungerende atomkraftværk og deres trygge naboer.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetAtomkraft ja tak! er en dokumentarserie i 4 afsnit, som sætter spot på atomkraftens betydning og plads i energidebatten. Serien lægger ikke op til en tydelig holdning, men er grundig og nuanceret og giver derfor plads til eleverne kan danne deres egne meninger. I serien besøges forskellige lokationer, der gives faglige forklaringer og vi hører forskellige personfortællinger, og man kan derfor se serien med forskellige perspektiver. Serien kan nogle steder godt være lidt barsk, og henvender sig derfor bedst til de ældste elever.
Der er lavet kapitelmærkninger til hvert afsnit med forslag til spørgsmål og aktiviteter, og du kan derfor f.eks. vælge at fokusere på de politiske aspekter og kigge efter de kapitelmærkninger der relaterer sig til det, hvis ikke I vil se hele serien.
I dette første afsnit er der særligt fokus på Tjernobyl og modstanden mod atomkraft. Hvorfor er vi bange for det, og hvorfor har vi ikke atomkraft i Danmark. Med baggrund i afsnittet kan eleverne arbejde med grundlæggende principper for et atomkraftværk, forskellige typer af stråling, måling af stråling, og fordele og ulemper ved atomkraft.
En bizar turistattraktion
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
Hvad kender I til atomkraft? Lav en brainstorm i klassen. Hvilke fordele og ulemper bliver der nævnt her?
00:02:31
Eleverne undersøger via google maps, hvor i Europa der ligger atomkraftværker. Hvordan oplever eleverne det? (tæt på/ langt fra? ufarligt/farligt?)
00:04:54
Diskuter i klassen; Hvad er vigtigst? Hvad er mest skræmmende? Formålet her er ikke at blive enige, men at tydeliggøre at der kan være forskellige holdninger og dilemmaer i denne debat.
00:05:50
00:07:17
Hvordan kan atomkraft beskrives som en grøn energi? Hvorfor er der så meget energi i uran? Undersøg fissionsprocessen f.eks. via simulering på https://phet.colorado.edu/da/simulations/nuclear-fission/
00:09:20
Hvad er de nyere generationers holdning til atomkraft? Lav en afstemning i klassen for om man er for eller imod (gør den evt. anonym). Lad eleverne byde ind med deres argumenter.
00:11:24
Lad eleverne igen undersøge kernespaltningsprocessen igennem simuleringen på https://phet.colorado.edu/da/simulations/nuclear-fission/, men denne kan vælges "Kernereaktor"-fanen. Lad eleverne prøve at få reaktoren til at overophede. Hvad skal der til? Hvordan kan man kontrollere reaktionen?
00:13:33
Hvordan har det påvirket manden i klippet? Hvordan stemmer mandens fortælling overens med jeres egne billeder af hvor farligt strålesyge er? Undersøg hvilke symptomer er der for strålesyge?
00:17:05
Lad eleverne diskutere hvorfor det kan være svært at sige, hvor mange der døde af senskader fra strålepåvirkningen. Kan senskader behandles?
00:18:53
Hvad skete der med de mennesker som måtte forlade Pripjat. Her kunne du og dine elever perspektivere til aktuelle problemstillinger, hvor folk må flygte fra deres hjem.
00:21:27
Hvor meget stråling skal man have for at det er sundhedsskadeligt? Prøv at måle på skolens radioaktive kilder.
00:23:01
Snak i klassen om hvor eleverne har hørt om atomkraft i deres hverdag. Brainstorm over film, tv, spil, tegneserier hvor atomkraft er med. Hvordan fremstilles det her?
00:25:30
Hvad er Sveriges atomkraftpolitik? Hvordan omtales atomkraft i svenske medier?
00:28:24
00:30:58
Hvordan fungerer sikkerheden på et moderne atomkraftværk?
00:32:36
Hvad er forskellen på fission og fusion? Lad eleverne lave en model med modellervoks, en tegning, en lille film eller lignende, hvor de forklarer de to processer
00:33:36
Hvordan fungerer en generator? Undersøg en generator i forsøgslokalet.
00:38:22
Undersøg hvorfor var danskerne så meget imod atomkraft.
00:42:49
Hvorfor er der guld på væggene? Undersøg i forsøgslokalet om guld isolerer mod stråling. Undersøg gerne flere materialer.
-
Fysik/kemi
-
Partikler, bølger og stråling
-
Oskar Enemark Sørensen