DR2
Engelsk dokumentarserie i 3 afsnit. Kopper, malaria eller pest? I det antikke Rom hærgede en skræmmende ny sygdom. Den sprang fra kontinent til kontinent langs handelsruterne og slog mange millioner ihjel. Den blev det romerske riges forfald og undergang. Nu har videnskaben opdaget, hvad der udløste pandemien. Er der en sammenhæng mellem en fortidig klimahændelse og udbruddet af den første pandemi?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDenne serie prøver at forklare, hvorfor nogle civilisationer gik under og andre blomstrede. Ved at trække på traditionel viden som arkæologi og oldtidshistorie, og samtidig undersøge hvad klima- og miljøforskningen kan sige om forholdene og tiden for disse opblomstringer og fald, får man et mere komplekst og fyldestgørende billede af årsagerne til historiens forløb.
Det tredje afsnit ser på Romerriget og dets nedtur og stiller spørgsmålet: Hvad forårsagede nedturen? Hvilke forhold ændrede sig så meget, at de blev afgørende for udviklingen i verdens største rige?
Svaret ligger i en kombination af flere forhold, men en af de vigtigste årsager har formodentlig været nogle voldsomme epidemier, som for de værstes vedkommende har udviklet sig til pandemier. Disse epidemier og pandemier er sandsynligvis blevet forstærket og båret frem af klimatiske forandringer og miljømæssige ændringer og slette hygiejniske forhold.
Udsendelserne er velegnet til brug i historie i forløb med fokus på civilisationshistorie -opblomstring, storhed, forfald og undergang, men også i forløb om specifikke civilisationer, som ex. Romerriget og Egypten.
Desuden kan udsendelserne også bruges i fag, der arbejder med klimaforandringer og konsekvenserne af disse. Ex naturgeografi.
Der er udarbejdet kapitelmærkninger med beskrivelse af indhold.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:08
Menneskenes historie er formet af klimaet
00:00:38
Udsendelsen i overskrifter
00:01:30
Men også intro til sårbarheden overfor ændringer i miljøet og udfordringer fra naturens side...
00:05:21
Hvad kan den nye forskning fortælle os?
00:18:07
Bakterielt overført sygdomme florede pga. fællesbadene, vandforsyningen, de manglende kloakker til menneskelige efterladenskaber mm
00:23:32
Malaria rammer alle og trives godt i sumpede områder, som områderne syd for Rom.
00:26:49
… om en ny frygtelig sygdom, senere kendt som den "antoninske pest".
00:33:09
Samtidig med de store epidemier bl.a. den antoninske pest, kan videnskaben påvise en begyndende deroute i Romerriget
00:35:45
Konstantin flytter Romerrigets centrum østpå til Byzans. Forfald i Vestriget, massivt pres udefra. Oveni kommer en ny og særdeles dødelig sygdom: Den justinianske pest.
00:45:23
Bud på hvordan og hvorfor den "den justianske pest" spredte sig så langt og så hurtigt. Afsluttende bemærkninger om nytten af, at videnskaberne samarbejder.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-