DR2
De var blandt de 250.000 tyske flygtninge, der på Hitlers befaling i krigens sidste måneder blev sendt til Danmark. Nu ser fire tidligere flygtningebørn tilbage på den livsfarlige flugt og deres ophold i Danmark. Alle har en særlig forbindelse til Oksbøllejren, der i løbet af 1945 blev Danmarks femtestørste by. Filmen berører også den tragedie, der rammer Skjern den 4. maj 1945 kun få timer før befrielsen, og indeholder klip, der aldrig tidligere er vist på TV.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDokumentaren fokuserer på 4 tyske flygtningebørns personlige oplevelse af tiden som flygtning i Danmark. Disse beretninger sættes sammen med samtidige billeder og kommentatorstemme fra ugerevyer mm. Endelig beskriver historiker John V. Jensen fra Vardemuseerne situationen og omstændigheder set fra en nutidig synsvinkel.
Alt i alt får man et stærkt billede af et kapitel i danmarkshistorien, der nok ikke er så kendt, men som ikke desto mindre kan være med til at skabe et mere nuanceret billede af flygtningesituationen i verden i dag og selvfølgelig give en historisk indsigt.
Dokumentaren kan anvendes i flere fag, ikke mindst historie, hvor den kan være med til at nuancere billedet af efterkrigstiden og flygtningeproblematikken. Men også i forløb der har fokus på flygtninge generelt, vil dokumentaren kunne indgå. For yderligere viden og indsigt kan henvises til John V. Jensen: Tyskere på flugt og Thomas Harder: De uønskede - De tyske flygtninge i Danmark 1945-1949.
I dansk vil man kunne sammenholde dokumentaren med litteratur, der beskæftiger sig med flygtninge og det at være flygtning.
-
Historie
-
Kronologi og sammenhæng
-
Dino von Wintersdorff
Ulrik Gutkin