En dans med døden ( 2 )
DR1
Dan. dok.-serie i 4 afsnit. Anders Lund Madsen tager sig en dans med døden, mens han leder efter en radioaktiv kilde i Sønderjylland. Han bliver også inviteret på en måske radioaktiv middag hos en gammel dame, der flyttede tilbage til den forladte zone få år efter ulykken i Ukraine. Og så får han lov til at komme helt ind i det kontrolrum i det ødelagte atomkraftværk, hvor hele ulykken i Tjornobyl startede.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetAtomkraft ja tak! er en dokumentarserie i 4 afsnit, som sætter spot på atomkraftens betydning og plads i energidebatten. Serien lægger ikke op til en tydelig holdning, men er grundig og nuanceret og giver derfor plads til eleverne kan danne deres egne meninger. I serien besøges forskellige lokationer, der gives faglige forklaringer og vi hører forskellige personfortællinger, og man kan derfor se serien med forskellige perspektiver. Serien kan nogle steder godt være lidt barsk, og henvender sig derfor bedst til de ældste elever.
Der er lavet kapitelmærkninger til hvert afsnit med forslag til spørgsmål og aktiviteter, og du kan derfor f.eks. vælge at fokusere på de politiske aspekter og kigge efter de kapitelmærkninger der relaterer sig til det, hvis ikke I vil se hele serien.
I dette andet afsnit sættes der fokus på noget af det der fascinerer os ved atomkraft og de senfølger der kan opstå. Vi ser også hvordan vi i Danmark håndterer det, hvis der opstår en atomulykke i et af vores nabolande. Ud fra dette afsnit kunne klassen arbejde med radioaktiv strålings betydning for levende organismer, senfølger og beskyttelse.
En dans med døden
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
Undersøg hvad hændelsesforløbet i Tjernobyl var. Hvad var det der gik galt?
00:02:48
Hvor mange besøger området omkring som Tjernobyl om året?
00:05:03
I klippet ser vi hvordan beredskabet lokaliserer en radioaktiv kilde. Lad eleverne designe deres egen øvelse, hvor de skal gemme en radioaktiv kilde i et aftalt område, og en anden gruppe skal prøve at lokalisere kilden, ved at bruge sammen fremgangsmåde som i klippet (se ev.t klippet fra 26:33 - 30:21 først).
00:09:14
Hvordan har det påvirket damen at blive boende?
00:11:38
Lav spiringsforsøg med bestrålede frø og undersøg hvordan stråling påvirker planter.
00:12:39
Sammenlign den videnskabelige forklaring med damens oplevelse. Er det farligt eller ikke farligt at bo i det radioaktive område?
00:16:37
Spørg eleverne om de ville bo ved siden af et atomkraftværk
00:20:03
Hvorfor skulle Barsebäck lukkes. Snak herefter i klassen om hvordan man rydder op efter et atomkraftværk. Lad gerne eleverne komme med forslag til, hvordan de tror at man håndterer radioaktivt affald (afsnit 3 handler i højere grad om netop håndteringen af radioaktivt affald)
00:26:32
00:30:22
Snak om synspunkterne imod atomkraft (livsførelse, har vi brug for så meget energi?) Hvad tænker eleverne om det?
00:35:54
Hvorfor er nogle områder mere radioaktive end andre? Prøv at gå rundt på jeres skole og mål det radioaktive niveau. Hvor kunne der være steder med mere radioaktivitet?
00:39:38
Hvilke forskelle er der på Tjernobyl og et moderne kraftværk
00:40:44
Hvor tæt på atomkraftværket ligger Hotel Tjernobyl. Ville I overnatte der selv?
00:43:17
Undersøg hvad der skete i Fukushima som forarbejde inden næste afsnit.
-
Fysik/kemi
-
Partikler, bølger og stråling
-
Oskar Enemark Sørensen