DR2
Hovedemne: OpenAI har lanceret chatbotten ChatGPT-4, hvis niveau af avanceret kunstig intelligens har fået førende tech-forskere til at foreslå, at man laver en pause, hvor man afprøver ChatGPT-4, før man slipper ånden ud af flasken ved at lade den blive en naturlig del af softwareprodukter fra Google, Microsoft m.v. Der er tungtvejende etiske og juridiske aspekter ved brugen af denne slags teknologi, så ansvar, regulering og lovgivning bør være på plads først. På den måde undgår man fx, at deepfake af billeder, stemmer og videoer bliver misbrugt politisk, eller at naive menneskelige brugere udvikler et emotionelt bånd til en ren maskinintelligens, der kun tilsyneladende nærer følelser - vi skal altid kunne vide med sikkerhed, at det ikke er et rigtigt menneske, vi kommunikerer med. Debat med eksperterne Hans Hüttel og Christiane Vejlø.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDenne udgave af Deadline er helliget ét emne: kunstig intelligens, og baggrunden er et åbent brev underskrevet af foreløbig over 1000 personer med relation til teknologibranchen og udvikling af kunstig intelligens. Brevet opfordrer til, at man holder 6 måneders pause i udviklingen af ChatGPT, en pause der skal bruges til at overveje, hvordan man kan regulere udviklingen og brugen af kunstig intelligens.
Hans Hüttel, lektor, Datalogisk Institut, KU redegør for de bekymringer, der ligger bag brevet. Han nævner de etiske, juridiske og ansvarsmæssige spørgsmål. Derudover kommenterer han angsten for at komme bagud i udviklingen ift. til andre magter, der måske ikke har de samme bekymringer, som han giver udtryk for.
Christiane Vejlø, digital analytiker, Elektronista Media og forfatter til bogen "Argumenter for mennesker" beskriver, hvad der bl.a. er nogle af de væsentlige forskelle på mennesker og kunstig intelligens. Hun nævner, at mennesker er selvbevidste, vi kan forholde os til vores fortid og fremtid og konsekvenser, vi kan føle empati, og vi kan reflektere. Og vi er kreative, hvor kunstig intelligens sammenstykker. En vigtig pointe i denne sammenhæng er, at det skal være et krav, at vi ved, når det er kunstig intelligens, der står bag ex. en tekst, en telefonsvarer etc.
Udsendelsen vil være særdeles oplagt at bruge som optakt til diskussioner om kunstig intelligens generelt, men også når diskussionen bliver mere specifik, fx om brugen af ChatGPT i undervisningen. Denne slags diskussioner er relevante i alle fag.