Fra skraldebjerg til grøn mad ( 3 )
DR1
Dan. dok.-serie i 4 afsnit. Anna og Thøger kommer på arbejde, når de skal hjælpe med at sortere de 12.000 tons skrald, som bliver produceret i New York hver eneste dag. I New York sorterer man nemlig ikke skraldet derhjemme, og det betyder, at det meste ender på kæmpe lossepladser, hvor det enten bliver brændt af - eller ligger og rådner. De ender i Florida, hvor Anna og Thøger ser, hvordan man i fremtiden måske kan dyrke afgrøder, der kan holde længere og modstå de stigende temperaturer.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetFra skraldebjerg til grøn mad
Dette afsnit handler om affald, især madaffald. I New York "produceres" der samlet set 12.000 tons affald om dagen, og en stor mængde af det er madaffald.
Gennem besøg hos Earth Matters ser man hvordan man kan omdanne affald til kompost.
Anne Therese Gennari fortæller om at være Zero Waster og influencer og giver gode tip med på vejen.
Endelig besøges Kevin Folta i Florida, der forsker i, hvordan man vha. CRISPR kan forbedre og udbrede de sunde fødevarer.
Udsendelsen kan bruges i en lang række fag ex. samfundsfag, biologi genteknologi og beslægtede fag i forløb, der arbejder med klima og madproduktion og affaldsproblemer. Men den vil også kunne bruges som debatoplæg i enkeltfaglige eller flerfaglige forløb, der handler om madproduktion og affaldsproblemer.
Der er udarbejdet en indholdskapitelmærkning til udsendelsen.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:05
USA - problemer og løsninger på klimakrisen. Denne udsendelses tema: Fra skraldebjerg til grøn mad.
00:01:44
I New York genanvendes kun 17% af affaldet, og kun 3% af madaffaldet. Aktivistgruppen Earth Matters arbejder for at gøre genanvendelse mere kendt blandt newyorkere. Arbejder hen imod en Zero Waste-model. Anne udfordrer Thøger til en Zero Waste-konkurrence.
00:07:00
New York "producerer" mere end 12.000 tons affald om dagen, men der er mennesker, der tænker i nye baner. Zero Waster og influencer Anne Therese Gennari frotæller om hendes liv, og minder om 2 ting man kan som enkeltmenneske ud over at mindske affaldsmængden, nemlig tænke på ens sprogbrug og gensidig inspirere hinanden.
00:16:31
Besøg hos professor Kevin Folta i Florida, der arbejder på at forbedre afgrøder, så de kan holde længere, dyrkes flere steder etc. alt sammen ved hjælp af CRISPR, som handler om at fjerene de gener, der har en uhensigtsmæssig virkning på afgrøden. Og så afgøres Zero Waste-konkurrencen.
-
Engelsk
-
Temaer
-
Thøger Kirk