DR2
Dansk TV-drama fra 1998. Majoren Stig Møller vender hjem med sin deling fra en barsk FN-mission i Bosnien. Under afslutningsfesten på kasernen bliver en kvindelig sergent dødeligt såret. Stig Møller havner i et kapløb med tiden, sin kones tålmodighed og militærets krisestab i jagten på den formodede overfaldsmand, som er flygtet i panik med et våben i hånden.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet"Majoren" er en spændingsfilm, der bygger plottet op omkring en tematik, der var nærværende i 1990'erne, og rent faktisk har været det lige siden, nemlig at 1 ud af 10 udsendte soldater oplever symptomer på PTSD (og/eller depression) efter hjemsendelsen, med deraf afledte konsekvenser for dem selv og det omgivende samfund.
Filmen prætenderer ikke at udrede de lægefaglige fakta om diagnosen PTSD, men viser hvilke konsekvenser i yderste fald PTSD kan føre med sig.
I enkelte sekvenser får man indblik i omstændighederne omkring PTSD, gennem en samtale mellem majoren Stig Møller og hærens tilknyttede psykolog, men ellers er det gennem filmens handling og billeder, at man får "beskrevet", hvorfor man får PTSD, og hvad PTSD kan føre med sig.
I en faglig sammenhæng vil filmen først og fremmest kunne anvendes i fagene psykologi og historie i forløb, der fokuserer på Danmarks deltagelse i militærmissioner i udlandet, og de konsekvenser der har fået for hundredvis af danske soldater. Her kan man også tænke sig et samarbejde mellem fagene. Der findes en del materiale om emnet, men her skal der peges på dokumentarserien "Velkommen til frontlinjen" (se Supplerende materialer)
I mediefag kan det være interessant at analysere filmen ud fra en tematisk vinkling. Hvordan skildrer man filmisk en psykisk lidelse?
Og endelig vil filmen kunne være en del af et danskfagligt forløb med fokus på skildringer af "krig" i litteratur, film etc.
-
Dansk
-
Fortolkning
-
Karen-Lise Mynster
Søren Pilmark
Tomas Villum Jensen