BBC Earth
Eng. dok. Michael Mosley og James Wong afslører den spændende fysik, kemi og biologi, der er gemt inde i vores mad. De rejser rundt i verden for at søge efter oprindelsen til vores yndlingsfødevarer og tager os med på en rejse, ind i den mest overdådige mad, helt ned på molekylært niveau.
I første afsnit undersøger de, hvordan fødevarekemien bygger vores kroppe. Michael begynder med at prøve modermælk, som indeholder alt, hvad en baby har brug for - fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Når vi vokser, fortsætter vi med at søge den samme kemi i vores kost. I San Francisco afslører de, hvorfor surdejsbrød er så godt for os, i Filippinerne lærer de, hvordan ris er blevet en vigtig basisfødevarer, og i Bulgarien ser de på hvordan svampe kan blive en vigtig D-vitamin kilde.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetHvilke dele består energi i kost af og hvad har kroppen ellers brug for?
Her afdækkes hvordan kylhydrater kan dyrkes og bearbejdes for at få flest kalorier udvundet i den menneskelige fordøjelse. I den forbindelse kan laves mange forsøg i undervisningen i fysik/kemi. Forskellige udgaver af kulhydrat undersøges.
Kroppen har også brug for proteiner, der er vigtige byggesten i kroppen. Her ser vi på hvordan proteiner skal tilberedes for af få optimalt udbytte i fordøjelsen. Igen her er det muligt at lave flere forsøg i undervsiningen.
Fedt er den sidste af de vigtige energikilder kroppen har brug for og her afdækkes særligt hvilke typer kroppen ikke kan producere selv og hvor Omega-3 og Omega-6 kan findes i naturen om hvorfor.
Derudover skal kroppen bruge vitaminer og kalk. I udsendelsen ses på udvalgte kilder til dette.
Det er med denne udsendelse muligt at blive inspireret til at undersøge kemien bag bestanddele i vores kost såvel som geografiske kilder til dem. Udsendelsen kan bruges både i biologi, fysik/kemi og SSF i forhold til at forholde sig kristisk og undersøgende til kosten og de behov for energi, mineraler og vitaminer vi behøver.
-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
-
Engelsk
-
Temaer
-
-
Fysik/kemi
-
Produktion og teknologi
-
-
Madkundskab
-
Fødevarebevidsthed
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Michael Mosley