Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Drama
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
TV-serier
Dansk
Temaer
Kærlighed
Dansk
Temaer
Ungdom

UdlånsafdelingenInformationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser papirbog  Nota 
Huskeseddel:
Emma
Skam (sæson 1)
Eva
råmanus

Indholdsbeskrivelse:
Råmanuskriptet til tv-serien Skam, sæson 1. Eva er lige begyndt i gymnasiet, hvor hun finder sammen med Chris, Noora, Vilde og Sana i en umage vennegruppe. Eva kæmper med sin tvivl om hvem hun egentlig er, og vi følger hendes hverdag med op- og nedture.

Sammenhæng:
Skam ( 1 )
Skam ( 11 )


Pædagogisk note:

Trine Ferdinand
Med tanke på at drama er obligatorisk på pensumlisten i dansk i 9. klasse, er det oplagt at arbejde med manusbøgerne til tv-serien SKAM. De giver nemlig et unikt indblik i skabelsesprocessen bag den banebrydende ungdomsserie. En serie, som samtidig har den dybde, og de lag, symboler og referencer, som gør den ideel til fortolkning i dansk. I manus-bøgerne får vi lov til at kigge ind i hovedet på den kreative manuskriptforfatter og instruktør Julie Andem og se, hvordan hun har tænkt universet helt fra start. Bøgerne indeholder flere interessante elementer som råmanuskriptet, scener, som aldrig kom med, håndtegnede mindmaps og epiloger, der viser, hvad der skete med karaktererne efter sæsonen var slut. Alt sammen guf at dykke ned i for både elever og dansklærere. Der er lavet en litteraturguide, som omhandler scener fra alle fire manusbøger.
Forslag: Zoom ind på den afsluttende scene s. 190 ("Fredag") til s. 195 nederst, hvor Eva fortæller Jonas, at hun er nødt til at forlade ham for at blive et selvstændigt menneske. Scenen er både interessant filmisk, men formidler samtidig et centralt tema i sæson 1: selvstændighed vs. afhængighed eller kærlighedsforhold vs. frihed.
Eleverne kan starte med at se scenen fra tv-serie, som der er ´linket til herover under "Sammenhæng". Vælg kapitelsættet og klik på "Fredag", så kommer du direkte ind til klippet. Lad dem herefter læse scenen s. 190-195 i manus. Lad dem herefter to og to se klippet, mens de læser med i manus, og lad dem noterer, hvor tekstmanus og flimklippet adskiller sig frem hinanden. De skal også overveje, hvorfor det ikke kom med eller er anderledes.
Scenen har mange klip med såkaldt "tidsjump", som også foregår forskellige steder. Lad eleverne overveje, hvilke betydning disse spring i tid og sted har for deres oplevelse af scenen? Og hvad er mon Julie Andems intention med disse spring?
Det er interessant at sammenligne med dramaet Et dukkehjem af henrik Ibsen. Det kan du læse mere om i forløbet på Norden i skolen, som der er linket til herunder under "Supplerende materialer". Det er gratis at oprette sig som bruger på sitet.
Ekstra: Lad evt. eleverne læse scenen umiddelbart inden s. 187(Torsdag)-189. Den er interessant, fordi Julie Andems overvejelser og seriens hurtige og inddragende tilblivelsesproces træder frem. Scenen er markeret lysegrå, som skulle betyde, at den ikke kom med i tv-serien, men det gjorde den rent faktisk alligevel! Men Julie Andems indledende bemærkningerne viser, at hun har været i tvivl, om scenen skulle med. Årsagen kan være den korte produktionstid mellem nedskrivning af manus og selve optagelse, som er kendetegnet for SKAM. Det hele tog kun et par uger. Julie Andem har også ladet skuespillerne påvirke scenen, hvis de ikke syntes den var troværdig eller autentisk.

 • Gyldendal
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse
  Dansk: 7., 8., 9., 10. klasse

Materialet findes på Nota:

Supplerende materialer:

Fysisk beskrivelse:
 • 204 sider

Sprog:
 • Dansk
 • Norsk (orginal)

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser

Anvendelsesklausul:
 • Udlånsmaterialer
  • Der kan bookes ubegrænset mange eksemplarer af materialet.
  • Materialet kan lånes i 30 arbejdsdage.
 • Informationsmaterialer
  • Der kan maksimalt bookes 1 eksemplarer af materialet.
  • Materialet kan lånes i 20 arbejdsdage.
Antal i afdelinger:
 • 87 stk. i udlånsafdelingen. Kan bookes enkeltvis.
 • 5 stk. i Informationssamlingen
Placering i afdelinger: Skip Navigation Links.
Center for Undervisningsmidler
Informationssamlingen
Bornholm
sk
Andem, Julie
Eva
København
Dansk præsentationssamling - Grundskole
Skønlitteratur - Udskoling
sk
Andem, Julie
Eva
Drama
F 12 Grundskole
Skam (Serietitel)
Eva

Udgiver: Høst
Udgivelsesår: 2018
Faust nr.: 4 594 144 2
ISBN: 9788763861489
DK5:
FUI:
Expand FUI-katalogFUI-katalog
Oversætter: Eskil Hein
Pædagogisk note: Trine Ferdinand

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...