Håndværk og design
Design
Ideafprøvning
Håndværk og design
Design
Ideudvikling
Håndværk og design
Design
Innovation
Håndværk og design
Design
Produktrealisering
Håndværk og design
Håndværk - forarbejdning
Arbejdsformer
Håndværk og design
Håndværk - forarbejdning
Teknikker
Håndværk og design
Håndværk - forarbejdning
Værktøj og redskaber
Håndværk og design
Håndværk - materialer
Materialekendskab
Hårde materialer
Håndværk og design
Håndværk - materialer
Materialeforarbejdning
Håndværk og design
Håndværk - materialer
Materialekombination og udtryk

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  5. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Materialesæt 
Huskeseddel:
Emma
Smedeværksted

Indholdsbeskrivelse:
Sættet indeholder 1 esse og tilbehør. HUSK at booke det antal du skal bruge
Indeholder 1 esse og tilbehør til en gruppe på 3-4 elever. Skal en hel klasse arbejde med smedning, kan du med fordel booke flere eksemplarer.
Feltessen har en elektrisk drevet motor, som bruges til ventilation af kul og ild under smedningen. Derudover medfølger der også en lille ambolt, som smedning foretages på. Der leveres der også en trækasse, hvor der tre smedetænger og en smedehammer samt tre smedeforklæder og tre par smedehandsker, som passer til eleverne. Endelig er der også en DVD om begynder-smedning, som HD-læreren kan bruge som forberedelse til sin egen undervisning, og den kan også med fordel anvendes som introduktion for eleverne. OBS - Forbrugsvarer medfølger ikke, se note
Essens ventilator er elektrisk og bruger 230V.
Skolen skal selv anskaffe forbrugsvarer: Metal (jern eller stål) og brændsel (typisk 2x25 kg stenkul til en skoleklasse).


Pædagogisk note:
Med dette smedeværksted vil du som HD-lærer kunne give eleverne en håndværksmæssig oplevelse, som de ofte ikke har mulighed i den daglige undervisning. I smedeværkstedet vil eleverne få indblik i håndværksmæssige teknikker i form af, hvordan de opstarter en feltesse hvor der er ild, røg og varme, og at der skal arbejdes hurtigt, når jernet er varmet op til den rette temperatur. De håndværksmæssige processer - dvs. opvarmningen af jernet samt formgivningen (slag på jernet)- skal ske flere gange inden det ønskede produkt fremstår som færdigt.
Ved begynderundervisningen i smedeværkstedet handler det om at introducere eleverne til beherske enkle og simple opvarmnings- og slagteknikker, og i denne forbindelse kan HD-læreren vise eleverne den medfølgende DVD om, hvordan begynder smedning kan gribes an. HD-læreren kan efterfølgende selv instruerer eleverne i viste teknikker. Det anbefales til at starte med, at eleverne arbejder simpel produkter, som fx fremstilling af knivsblad. I valgfaget håndværk og design kan eleverne arbejde med mere udfordrende smedning af brugsting som fx kroge eller mindre smykketing.
Samtidig er dette smedeværksted et indblik i og videreformidling af et gammelt - med stadig aktuelt - håndværk, som giver eleverne indblik i, at denne type håndværk bygger på mange generationers viden og erfaring med smedning, men som stadig er vigtig element for i vor tid som inden for industrien og kunsthåndværket.
I skolens undervisning kan det derfor være relevant at tænke i tværfaglig undervisningsforløb mellem fx historie og håndværk og design med temaer som vikingetiden og middelalderen. Derved kombineres den historiske viden med håndværksmæssige praksis i vore højteknologiske tidsalder, hvilket kan få eleverne til at reflektere over, hvordan mennesket gennem tiderne har udviklet forskellige teknologier gåenden fra simple håndværksteknologier til nutidens digitale teknologier.

Fysisk beskrivelse:
  • 1 Udefineret

Klassetrin:
5. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, SU, Voksenuddannelser

Anvendelsesklausul:
  • Udlånsmaterialer
    • Der kan bookes ubegrænset mange eksemplarer af materialet.
    • Materialet kan lånes i 20 arbejdsdage.
Udstyret skal beskyttes mod vand og fugt. Må kun bruges i tørvejr, eller under halvtag. Må kun bruges udendørs og på fast underlag. Udstyret skal være tørt og børstet rent for slagger og rester af brændsel ved returnering til CFU. Manglende rengøring faktureres
Der skal være en voksen til stede, når udstyret er i brug, af hensyn til sikkerheden
CFU leverer materialesættet i gadeplan og det skal modtages af en medarbejder fra skolen
CFU afhenter materialesættet i gadeplan

Antal i afdelinger:
  • 4 stk. i udlånsafdelingen. Kan bookes enkeltvis.
Udgiver: CFU
Udgivelsesår: 2020
Faust nr.: 9 001 209 7
DK5:
Pædagogisk note: Bo Ditlev PedersenVent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...