Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Billedbog
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Billedfortælling
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Noveller
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Rim og remser
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  0. til 10. klasse Online  Lydbog 
Huskeseddel:
Emma




Mørkebarnet

Indholdsbeskrivelse:
På vers fortælles historien om to piger, der bor i samme have, men far og mor kan kun lide det lyse barn. Det mørke må blive udenfor.


Pædagogisk note:

Martin Bach Poulsen
Om Mørkebarnet, der udstødes af forældrene, og Lysbarnet, som forældrene elsker; måske ét og samme barn! Den idyl, der tilsyneladende hersker i haven, som "ligner paradis", er blevet besat af sorgen, fordi Mørkebarnet "leger ensomt og forladt".
I sin tematiske kredsen om søskendejalousi, om lys og mørke, ondt og godt, er der intertekstualitet til Bibelens beretning om Kain og Abel, til Kingos salme Sorrig og Glæde, til Naja Marie Aidts mesternoveller Ond i sulet og Som englene flyver - samt til Søren Ulrik Thomsens Det værste og det bedste.
En flot og speciel billedbog på vers, som kan læses på flere planer. For barnet er temaet søskendejalousi, for den voksne handler den om at acceptere sit barns skyggesider. Versene er skrevet som en sonetkrans. To piger bor i samme have; den ene en mørk trold, den anden lys og yndig, men forældrene kan kun lide den lyse. Mørkebarnet hidkalder i vrede nattens monstre, men hun jager dem væk, da hun ser, hvor bange det lyse barn bliver. Først da forstår forældrene, at de må acceptere begge sider i barnet.
I CFU har vi udarbejdet lydbogsrammer med lyttefortåelsesstrategier, som man kan lade sig inspirere af, når man som dansklærer skal sætte "lytteraturen" i scene. Man kan læse meget mere om dette herunder i bjælken "Vejledninger til materialet". Her findes både selve lydbogsrammen og en vejledning i brugen af den. Til "Mørkebarnet" (vejledning til mellemtrinnet)kunne en vej gennem aktiviteterne hedde: 1B - 2D eller E - 3D - 4E - 5A. Du kan også lade dig inspirere af de pædagogiske vejledninger, der er udarbejdet til den fysiske bogversion af "Mørkebarnet".

 • CFU Danmark
  Pædagogisk vejledning i brugen af lydbøger
  Pædagogisk vejledning i brugen af lydbøger
  Lydbogsramme - indskoling
  Lydbogsramme - indskoling
  Lydbogsramme - mellemtrin
  Lydbogsramme - mellemtrin
  Lydbogsramme - udskoling
  Lydbogsramme - udskoling

Form og genre:
Lydbog

Fysisk beskrivelse:
 • 14 min.

Sprog:
 • Dansk

Klassetrin:
0. til 10. klasse.

Antal i afdelinger:
Udgiver: Gyldendal
Udgivelsesår: 2021
CFU ID nr.: CFULYD1128336
ISBN: 9788702345117
Spilletid: 14 min.
DK5:
Indlæser: Maj Johansen
Pædagogisk note: Martin Bach Poulsen
Pædagogisk vejledning: Mette Bechmann Westergaard





Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...