Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram
Dansk
Fortolkning
Litteraturhistorie
Romantikken
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Salmer
Historie
Historiebrug
Historiske scenarier
Historie
Kronologi og sammenhæng
Tidsperioder
10. 1848-1914 (Nationalstatsdannelse, demokratisering og industrialisering)
Kristendomskundskab/religion
Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser
Nordisk mytologi
Kristendomskundskab/religion
Kristendom
Kristne udtryk
Salmer

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  9. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma




I Grundtvigs fodspor (3)
Folkestyre

Indholdsbeskrivelse:
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) skriver salmer om levende kristendom, han skriver om oldnordisk mytologi, sagn, myter og eventyr, og han knytter 1700-tallets oplysningstanker sammen med alt dette til en særlig dansk folkeoplysning for navnlig bondestanden ved hjælp af det levende ord. Sammen med Grundtvigforskerne Katrine Frøkjær Baunvig, Emma Paaske og Jens Lei Wendel-Hansen fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs idéer, der banede vejen for det folkestyre, vi har i dag. Grundtvig bliver født under enevælden og dør 89 år senere i et Danmark, der øver sig i demokrati. Grundtvig er ven med kongehuset, og er i starten utryg ved de demokratiske bevægelser, navnlig på grund af de blodige revolutioner i Frankrig i 1789, 1830 og 1848. Alligevel ender han med at overgive sig til demokratiet som styreform og kæmper imod de indskrænkninger af grundloven, der indføres i 1866. Han kæmper dog altid alene og vil ikke gå på kompromis, og først da han dør i 1872, kæmper de politiske partier pludselig om at kunne kalde ham deres.


Pædagogisk note:

Morten Wiell Buttenschøn
Med udgangspunkt i Grundtvig som person får eleven indblik i tiden FØR og EFTER folkestyrets indførelse i 1849. Læreren kan fx låne udsendelsen til eleverne, og bagefter kan de redegøre for de faglige pointer, de møder undervejs. Det kunne være: Grundtvigs tanker om befolkningens rettigheder FØR folkestyret under overskrifter som "Enevælde/Kongemagt", "Revolution/anarki", "Censur" og "Rådgivende Stænderforsamlinger/folkemagt", og sammenligne med, hvad der kommer ud af folkestyrets indførelse efter 1849, fx virker tokammersystemet?

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 28 min

Sprog:
  • Dansk

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
9. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Antal i afdelinger:
Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2024
CFU ID nr.: CFUTV1138251
Spilletid: 28 min.
DK5:
Pædagogisk note: Morten Wiell Buttenschøn
Tilrettelægger: Liv Thomsen
Vært: Liv Thomsen





Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...