UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Magasinet Penge
Valgets skjulte støtter

Indholdsbeskrivelse:
Enhedslisten har offentliggjort, hvilke privatpersoner, faglige organisationer og private firmaer, der støtter partiet med økonomiske midler. Samme parti vil fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget om, at det skal gælde for alle partier, men ingen af de andre partier ønsker at ændre den gældende lovgivning. Det kan undre, for de lande, som vi normalt sammenligner os med, når det gælder lav risiko for korruption, har stor åbenhed omkring økonomisk partistøtte. I fx Norge har der været fuld åbenhed siden 2005, og alle partier trives tilsyneladende med det. I Danmark agter ikke engang Folketingets præsidium imidlertid at tage initiativ til en lovændring, og det undrer både faglige eksperter og internationale organisationer som OECD og FN. Til valgkampen i 2007 modtog Venstre 16 millioner kroner og Konservative over 21 millioner kroner fra specielt erhvervslivet, mens Socialdemokratiet modtog 2 millioner kroner fra specielt fagbevægelsen. Disse tal fortæller dog ikke alt: Partierne skal kun oplyse, hvem der har støttet partiet med over 20.000 kroner, men oplysningspligten gælder ikke bidrag til lokale partiforeninger og enkelte kandidater. Desuden er der megen indirekte støtte, som når fx fagforeningen 3F på egne vegne laver en dyr reklamekampagne som "Skævt Danmark", som gør op med den borgerlige regerings politik, eller når tænketanken CEPOS op til valget laver en undersøgelse, hvis konklusion peger på fordelene ved lav selskabsskat. Den indirekte støtte til et parti kan også være af lavpraktisk karakter som fx gratis transport, forplejning eller indkvartering.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
Den pædagogiske vejledning retter sig mod faget samfundsfag i ungdomsuddannelserne. Udsendelsen kan indgå som undervisningsmateriale i et forløb om Folketingsvalg 2015. Med baggrund i fagbekendtgørelserne gives der idéer til hvad og hvordan udsendelsen kan inddrages. Udsendelsen er en del af materialesættet Folketingsvalg 2015.

  • CFU Danmark
    Hertil findes pædagogisk vejledning:
    Hertil findes pædagogisk vejledning:

En del af følgende materialesæt:
Folketingsvalg 2015

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 26 min

Sprog:
  • Dansk
  • Norsk (sporadisk)

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR1
Udgivelsesår: 2011
ID nr.: TV0000018434
TV Dato: 11-05-2011
Spilletid: 26 min.
DK5:
Bidragsyder: Dorte Fals
Pædagogisk vejledning: Carsten Landbo-Sørensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...