Samfundsfag
Økonomi
Privatøkonomi og forbrugeradfærd
Privatøkonomi
Samfundsfag
Økonomi
Samfundsøkonomiske sammenhænge
Samfundsfag
Økonomi
Økonomisk vækst og bæredygtighed

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Økonomi for dummies - med Huxi (og Karen) (1)
Forbrug og vækst

Indholdsbeskrivelse:
Sparsommelige Huxi Bach og storforbrugende Karen Thisted prøver i denne serie at forstå økonomiens svære teori og praksis. Multiplikatoreffekten er fx, når en person øger sit forbrug i forventning om en snarligt stigende indtægt og altså køber noget af en anden, der på sin side derfor får lidt flere penge, som vedkommende så køber noget for hos en tredje osv. Sådan skabes der vækst rundt i samfundet. Det er dog kortsigtsøkonomi, for forøget forbrug og vækst kræver mere arbejde og dermed dyrere arbejdskraft, så priserne må sættes op, og så falder forbruget igen. Deflation (prisfald) er en fare, for så køber man fx ikke en vaskemaskine lige nu, da den jo ser ud til at blive endnu billigere om et par måneder. I løbet af de par måneder må vaskemaskineforhandleren dreje nøglen om, for ingen køber, så der fyres folk, som bliver arbejdsløse og fattigere, efterspørgslen falder, flere folk fyres... Deflationens andet problem er lån: Hvis du låner en million, køber en lejlighed nu og betaler 5% i rente, skal du om et år betale 50.000 kroner i rente, men hvis der er en deflation på 2%, ville du om et år kun skulle betale 980.000 kroner for lejligheden, og du ville reelt have betalt 70.000 mere ved at have købt den nu med et lån til 5% i rente (:realrenten er 7%). Deflation stimulerer altså ikke det økonomiske flow, mens lidt inflation omvendt stimulerer til at investere nu og her, så USA og EU tilstræber en inflation på 2%. Denne ensidige pengetænkning kritiseres af en selvforsynende økobonde, hvis sunde fornuft faktisk er med til at sænke Bruttonationalproduktet (BNP)!


Pædagogisk note:

Nada Meri Pedersen
TV-udsendelsen kan bruges i arbejdet med privatøkonomi i matematikundervisningen. Udsendelsen kan fx bruges som introduktion til emnet vækst, eller i forbindelse med "pengeuge" i uge 11 se nedenunder under supplerende materiale.
Den er oplagt i overbygning i arbejdet med tal og algebra, når eleverne skal arbejde med beregninger vedrørende procentuel vækst og med statistik, når eleverne skal undersøge sammenhænge i omverdenen med datasæt og kritisk vurdere statistiske undersøgelser. Desuden er det oplagt at inddrage modelleringskompetencen, når eleverne skal afgrænse problemstillinger fra omverden i forbindelse med opstilling af en matematisk model samt vurdere matematiske modeller.
Der er lavet et kapitelsæt, med tilhørende diskussions/undersøgelsesspørgsmål til tv-udsendelsen, som kan bruges i undervisningen.


Supplerende materialer:

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 29 min

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2012
ID nr.: TV0000021672
TV Dato: 11-09-2012
Spilletid: 29 min.
DK5:
Bidragsyder: Anders Johansen
Pædagogisk note: Nada Meri Pedersen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...