Tysk
Genrer
Dokumentar
Tysk
Genrer
Skønlitteratur
Tysk
Temaer
Tysktalende lande

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 9. klasse Online 
Huskeseddel:
Emma
Der Krieg und ich (1)
Anton aus Deutschland

Indholdsbeskrivelse:
Tysk dokudramaserie i 8 afsnit fra 2019. Ti-årige Anton vil også være med, når alle hans venner går til Hitlerjugend, men hans far er imod det. Anton forfalsker sin fars underskrift og til den festlige optagelsesceremoni i Hitlerjugend, står pludselig hans far foran ham. Faderen er meget vred og det er også Antons veninde Greta. Men Anton føler sig sikker i sin sag og hans kammerater bestyrker ham. Under en Hitlerjugend-aktion finder Anton ved et tilfælde ud af, hvorfor Greta er så afvisende: hun er jøde. Anton bliver forskrækket, fordi han nu ikke aner hvordan han skal forholde sig. Kan han fortsat være venner med Greta? Om natten d. 9.november 1938 observerer Anton tumult på gaden. Greta og hendes forældre søger ly hos Antons familie. Anton indser, hvad nazierne er i stand til. Han søger tillidsfuldt råd hos hans kammerat Rudi, udsætter således hans far og Gretas familie for stor fare.
Serien starter i Tyskland, landet som 2. verdenskrig udsprang fra. Udover forældre og skolen, så var barndommen i 1938 præget af nationalsocialismens ungdomsorganisationer. Barndom og opdragelse i det tredje rige, var ikke noget privat anliggende, men derimod fra tiårsalderen et statslig anliggende. Forældrenes indflydelse skulle begrænses. De skulle skænke deres børn til "der Führer". Det påvirker ikke kun børnenes dagligdag, men også hele familielivet. Krig – er det et tema for børn? Der findes talrige bøger og dokumentarfilm om 2. Verdenskrig, som på forskellig vis viser os, hvor vigtigt det er at mindes og ikke glemme hændelserne. Også i skolen er dette et vigtigt tema. Serien er udarbejdet med særligt henblik på børn fra ti år.


Pædagogisk note:

Christina Hellensberg
Gennem denne dramadokumentariske udsendelse kan eleverne få et indblik i de dilemmaer, der var på det personlige plan i årene op til krigen, og de kan få et indblik i væsentlige historiske hændelser og deres betydning for den almindelige tysker.
Hovedpersonerne i udsendelsen er primært børn og unge, og eleverne vil gennem dem kunne registrere, hvad det er de gennemgår. En beskrivelse af både personers dilemmaer og af episoder kunne være oplagt. Dette kunne følges af kommunikative opgaver, hvor elever forestiller sig, hvordan personer fra udsendelsen ville agere, svare eller udvikle sig videre ind i krigsårene.

Form og genre:
Dokumentar | Fiktion | TV-serier

Fysisk beskrivelse:
  • 26 min
  • TV-optagelse

Sprog:
  • Tysk

Undertekster:
  • Tysk

Klassetrin:
8. til 9. klasse.

Udgiver: Arte
Udgivelsesår: 2019
ID nr.: TV0000117454
TV Dato: 01-09-2019
Spilletid: 26 min.
DK5:
Fortæller: Nicola Seaton-Clark
Instruktør: Matthias Zirzow
Manuskriptforfatter: Matthias Zirzow
Maarten van der Duin
Ramona Bergmann
Pædagogisk note: Christina Hellensberg
Skuespiller: Florian Lukas
Gwendolyn Göbel
Juri Gayed
Ludger Bökelmann

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...