Historie
Historiebrug
Historiske scenarier

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Et sted, to verdener (1)
Fabrikken, 1910
historien om det ulige Danmark

Indholdsbeskrivelse:
Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Vi er i Brede, hvor der i 1910 er en stor klædefabrik. Det er langt ude på landet, men også et moderne industrisamfund. Både fabrikanten og arbejderne bor omkring fabrikken, men de lever under vidt forskellige kår. Børn og voksne fra arbejderboligerne arbejder mange timer hver dag ved de store maskiner, også om lørdagen. Mens fabrikantens familie sjældent eller aldrig sætter deres ben på fabrikken. Det er ét sted, men to verdener. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det 20. århundrede.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
"Fabrikken 1910" bruger Brede Klædefabrik som eksempel. Man hører om en 6 dages arbejdsuge med 60 arbejdstimer, og et udtalt hierarki med fabriksejeren i toppen. Men udsendelsen fortæller også om dagliglivet for såvel fabrikanten som arbejderen, og hvordan man var knyttet til fabrikken fra barn til voksen til grav. Det skal nævnes, at Brede var speciel ved at have bygget et helt minisamfund op omkring fabrikken.
Dokumentarserien giver et billede af uligheden i Danmark gennem et vertikalt snit, der starter i 1910 og slutter i 1962 med nedslag 6 forskellige steder: fabrikken, herregården, anstalten, hotellet, skibet og fortet.
Hver af disse stationer rummer deres fortælling om uligheden i datidens samfund.
Dokumentarserien eller enkelte afsnit vil være velegnede i historieundervisningen i forløb, der arbejder med industrialiseringen, tyende-sagen, Den kolde krig etc.
I samfundsfag er serien også yderst relevant. Man vil kunne få et historisk perspektiv på forløb, der har ex fokus på ulighed i Danmark. Og tilsvarende inden for kerneområdet "Sociologi", i forløb der ex arbejder med socialisering og social differentiering, eller samfundsforandringer. Men serien vil også kunne finde anvendelse inden for ex kerneområdet "Politik".
I danskfaglig sammenhæng vil enkelte afsnit af serien være et fint supplerende materiale til værklæsning eller specifikke forløb.
Og endelig vil serien kunne finde anvendelse i flerfaglige forløb, der knytter an til ovenstående.

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 30 min

Sprog:
  • Dansk

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2022
ID nr.: TV0000129950
TV Dato: 21-12-2022
Spilletid: 30 min.
DK5:
Fortæller: Liv Thomsen
Pædagogisk note: Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger: Liv Thomsen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...