Historie
Historiebrug
Historiske scenarier

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Et sted, to verdener (2)
Herregården, 1920
historien om det ulige Danmark

Indholdsbeskrivelse:
Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Vi er på Gl. Estrup, der i 1920 stadig ejes af slægten Scheel. Her har den samme familie regeret i 600 år. Her har mere end 16 generationer af adelige levet. Det har været et imperie, en gigantisk maskine, hvis hjul blev holdt i gang af op til hundrede personer, der knoklede i døgndrift. Mange af dem kom aldrig inden for murene. Man var ét sted, men i to verdener. Nu begynder skyerne imidlertid at trække sig sammen over herregården. Radikale reformer tvinger grevefamilien til at sælge, og i dag er her museum. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det 20. århundrede.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
"Herregården 1920" bruger Gl. Estrup som eksempel, men man kunne for så vidt have valgt en af de andre ca. 700 herregårde, der har været i Danmark. Udsendelsen beskriver, hvordan arbejdsholdet var organiseret, og hvordan der var en tydelig adskillelse mellem top og bund i hierarkiet, hvilket bl.a. kan ses i hovedgårdens arkitektur og indretning. Endelig beskrives de store forandringer som skete i 1920'erne som følge af lensafløsningen og de nye arvelove.
Dokumentarserien giver et billede af uligheden i Danmark gennem et vertikalt snit, der starter i 1910 og slutter i 1962 med nedslag 6 forskellige steder: fabrikken, herregården, anstalten, hotellet, skibet og fortet.
Hver af disse stationer rummer deres fortælling om uligheden i datidens samfund.
Dokumentarserien eller enkelte afsnit vil være velegnede i historieundervisningen i forløb, der arbejder med industrialiseringen, tyende-sagen, Den kolde krig etc.
I samfundsfag er serien også yderst relevant. Man vil kunne få et historisk perspektiv på forløb, der har ex fokus på ulighed i Danmark. Og tilsvarende inden for kerneområdet "Sociologi", i forløb der ex arbejder med socialisering og social differentiering, eller samfundsforandringer. Men serien vil også kunne finde anvendelse inden for ex kerneområdet "Politik".
I danskfaglig sammenhæng vil enkelte afsnit af serien være et fint supplerende materiale til værklæsning eller specifikke forløb.
Og endelig vil serien kunne finde anvendelse i flerfaglige forløb, der knytter an til ovenstående.

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 29 min

Sprog:
  • Dansk

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2022
ID nr.: TV0000130067
TV Dato: 28-12-2022
Spilletid: 29 min.
DK5:
Fortæller: Liv Thomsen
Pædagogisk note: Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger: Liv Thomsen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...