Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Slaget på Fælleden, Systemskiftet 1901, Kvinders valgret
Bog
Historiekanon
Slaget på Fælleden, Systemskiftet 1901, Kvinders valgret
7.-9. klasse

Af Birgit Knudsen

Fra midten af 1800-tallet kom industrialiseringen for alvor i gang. Mange landarbejdere søgte til byerne, hvor de fik arbejde på de mange fabrikker. Den tidlige arbejderbevægelse var frem til Septemberforliget 1899 præget af mange konflikter. I Slaget på Fælleden bliver arbejderne mødt af politi til hest. Myndighederne i Danmark frygtede, at mødet skulle udvikle sig til omfattende uroligheder
Det var ikke kun blandt arbejderne, der var uro. Det var der også blandt landets mange bønder. De var utilfredse med, at de ikke var med til at bestemme, hvordan landet skulle styres, når de havde et flertal bag sig i Folketinget. Da Estrup egenhændigt styrede landet med provisoriske love, var mange bønder klar til væbnet opstand mod regeringen. Først med Systemskiftet i 1901 blev der dannet en venstreregering
På samme tidspunkt kæmpede kvinderne for at få lov til at stemme, når der var valg. For kvinderne var stemmeretten en vigtig del af ligestillingen mellem mænd og kvinder. Efter en lang og hård kamp fik kvinderne stemmeret. Først til menighedsrådene, så til kommunalvalgene og endelig i 1915 til Rigsdagen. De blev samtidig valgbare til de råd, de kunne stemme til.


"Slaget på Fælleden, Systemskiftet 1901, Kvinders valgret" er en del af

Serie
Historiekanon

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Disse tre kanonpunkter dækker emner 'Arbejderklassens mobilisering og dannelse af fagbevægelse', Indførelsen af parlamentarismen i Danmark og demokrati som styreform' og 'Ligestilling, stemmeret og udvidet demokrati'. Emner fra midten af 1800-tallet frem til begyndelsen af 1900-tallet, der allerede er behandlet i de gængse historiesystemer, men her dykkes der lidt dybere ned i emnerne.For bogen gælder, at den er veludstyret med tidslinjer/-oversigter (kronologi), har et rigt billede-/illustrationsmateriale. Bogens brede flapper er afsat til arbejdsforslag fx til a) diskussion og b) fælles klassearbejde samt c) fordybelsesspørgsmål. Dette bind er beregnet til anvendelse i 7., 8. (9.) klasse, og er læsepædagogisk og grafisk tilrettelagt, således, det passer til det forventede læseniveau.Det enkelte bind er på opgavedelen afstemt ift. elevens udviklingstrin, evnen til at abstrahere, vurdere, reflektere og arbejde med 'åbne' spørgsmål.

Materialeplatformens logo

Forlaget skriver: Historiekanon - Tre skud i kanonen er en serie historiebøger, som tager afsæt i folkeskolens historiekanon. Serien er tilpasset hele undervisningsforløbet fra 3. til 9. klasse således, at hver bog indeholder tre eller fire kanonpunkter.
Tre skud i kanonen skyder med skarpt, så eleverne både forstår baggrunden for kanonpunktet, bliver draget med ind i de afgørende situationer og beslutninger, samt får sat perspektiv på, hvordan historien udviklede sig på længere sigt. Bøgerne er fyldt med samtidige kilder, spændende billedmateriale, relevante kort, dramatiske tegninger, aktiviteter og ideoplæg.
En kort lærerguide til hvert kanonpunkt kan downloades gratis på alinea.dk
Læs mere på alinea.dk - og se oversigten over de planlagte udgivelser i serien.

Korttegner
Jesper Frederiksen
Pædagogisk note
Terkel Jessen Jensen
Udefineret funktion
Anne Lisbeth Olsen
Nina Fabian
Udgiver
Alinea
Udgivelsesår
2009
Faustnummer
2 798 883 0
ISBN-nummer
9788723032331
Fysisk beskrivelse
78 sider
Sprog
Dansk
Materialetype
Bog