Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Energikrisen 1973, Murens fald, Maastricht 1992, 11. september 2001
Bog
Historiekanon
Energikrisen 1973, Murens fald, Maastricht 1992, 11. september 2001
7.-9. klasse

Af Peter Bejder

1973 brød der igen krig ud mellem Israel og en række arabiske stater. For første gang brugte de sidstnævnte olien som middel til at svække Israel, nemlig truslen om at ville stoppe olien til de lande, der støttede det land. Samtidig satte de olieprisen voldsomt i vejret. De arabiske lande have dengang næsten monopol på olieleverancer. I Danmark udgjorde olie 90 % af energiforbruget. Derfor blev privat bilkørsel om søndagen forbudt, gadebelysning indskrænket, husvarme nedsat, og man begyndte at tænke på andre energikilder
Et af resultaterne af 2. Verdenskrig var oprettelsen af to tyske stater, Øst- og Vesttyskland. I konkurrencen de to lande imellem kunne Østtyskland ikke klare sig,og indbyggerne flygtede i stort tal til vest. For at undgå dette og for at give Østtyskland mulighed for at opbygge et velfungerende samfund, byggedes Muren i Berlin 1961, så folk ikke kunne flygte
En af milepælene i det europæiske samarbejde er Maastricht-traktaten fra 1992
Terrorisme har altid eksisteret. En foreløbig kulmination var terroangrebet mod New York og Wasington D.C. 11. september 2001, hvor de to tvillingtårne styrtede i grus, men hvor der også var bud efter Pentagon og Det hvide Hus.


"Energikrisen 1973, Murens fald, Maastricht 1992, 11. september 2001" er en del af

Serie
Historiekanon

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Sidste del i Alineas serie om historiekanonen. Her kan læseren blive klog på de sidste fire af de i alt 29 kanonpunkter, som blev indskrevet i faghæftet Fælles Mål 2009. Bogen starter med et kort tilbageblik på de glade 60'ere inden energikisen sætter Danmark på standby. Bilfrie søndage og begyndende tanker om alternative energiformer er bl.a. det som der arbejdes med. Fælles for de fire kanonpunkter er, at de rigt udstyret med skriftlige kilder, fotografier, ordlister og tidslinjer. Til bogen er der opgaver på indersiden af flapperne. Alt i alt er der tale om en god bog, der på en let og overskuelig møde beskriver de sidste fire kanonpunkter.

Materialeplatformens logo

Forlaget skriver: HISTORIEKANON - Tre skud i kanonen er en serie historiebøger, som tager afsæt i folkeskolens historiekanon. Serien er tilpasset hele undervisningsforløbet fra 3. til 9. klasse således, at hver bog indeholder tre eller fire kanonpunkter.
Tre skud i kanonen skyder med skarpt, så eleverne både forstår baggrunden for kanonpunktet, bliver draget med ind i de afgørende situationer og beslutninger, samt får sat perspektiv på, hvordan historien udviklede sig på længere sigt. Bøgerne er fyldt med spændende billedmateriale, relevante kort, dramatiske tegninger, aktiviteter og idéoplæg.
En kort lærerguide til hvert kanonpunkt kan downloades gratis på alinea.dk.

Korttegner
Jesper Frederiksen
Pædagogisk note
Terkil Jessen Jensen
Udgiver
Alinea
Udgivelsesår
2010
Faustnummer
2 810 548 7
ISBN-nummer
9788723031464
Fysisk beskrivelse
79 sider
Sprog
Dansk
Materialetype
Bog