Tilbage
Madmagasinet
Frisk brød
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Hvordan kan det brød, som vi køber, holde sig frisk, let, luftigt og blødt i op til 3 måneder (!), når det brød, vi bager derhjemme, hurtigt bliver hårdt? Bortset fra økologiske bagere, bruger næsten alle håndværksbagere og brødfabrikker ekstra bageenzymer, der forsvinder under bagningen, men holder brødet frisk og blødt længere. Nogle bageenzymer nedbryder stivelsen og gør brødet mere formbart under hæve- og bageprocessen, og de nedbryder endvidere fibre og gør dem vandopløselige, så brødet bliver større og mere saftigt, mens andre bageenzymer nedbryder fedtstoffer i mel og gør brødets konsistens mere ensartet. Kunstigt fremstillede og tilførte bageenzymer anføres ikke på varedeklarationen, men de er en slags protein, der ifølge lektor Karsten Olsen på ingen måde er farlige for vores sundhed og allerede forekommer naturligt i mindre mængder i det korn, som vi laver mel til brød af.
Frisk brød
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Hvordan kan det brød, som vi køber, holde sig frisk, let, luftigt og blødt i op til 3 måneder (!), når det brød, vi bager derhjemme, hurtigt bliver hårdt? Bortset fra økologiske bagere, bruger næsten alle håndværksbagere og brødfabrikker ekstra bageenzymer, der forsvinder under bagningen, men holder brødet frisk og blødt længere. Nogle bageenzymer nedbryder stivelsen og gør brødet mere formbart under hæve- og bageprocessen, og de nedbryder endvidere fibre og gør dem vandopløselige, så brødet bliver større og mere saftigt, mens andre bageenzymer nedbryder fedtstoffer i mel og gør brødets konsistens mere ensartet. Kunstigt fremstillede og tilførte bageenzymer anføres ikke på varedeklarationen, men de er en slags protein, der ifølge lektor Karsten Olsen på ingen måde er farlige for vores sundhed og allerede forekommer naturligt i mindre mængder i det korn, som vi laver mel til brød af.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2013
Faustnummer
TV0000025976
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 23 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
23 min..
TV-dato
27. aug. 2013 kl. 21.55