Tilbage
Madmagasinet
Kartofler er gået af mode
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kartoflen har været fattigmandsspise i Europa i århundreder, men siden 1960'erne er dens popularitet faldet så meget, at kartoffelsalget i Danmark på 50 år er halveret. Det skyldtes i første omgang, at vi fik råd til fx ris og pasta, der var let at tilberede, men i de senere år har sundhedsbølgen også dømt kartoflen ude, fordi den indeholder stivelse. Vi har brug for stivelse, der omdannet i kroppen til glukose og blodsukker giver os energi, men hvis energien ikke brændes af, bliver den til fedt, og desuden bliver man hurtigt slap og sulten igen. Kartoflens dårlige rygte er dog ufortjent, for den består typisk af 75% vand, 12-20% stivelse og 5-13% fibre, fedt og proteiner. Kartofler indeholder ganske vist dobbelt så meget stivelse som de fleste andre grøntsager, men kun halvt så meget stivelse og kalorier som ris, pasta og alle typer brød. Og så indeholder (navnlig kolde) kartofler både sunde stoffer som fibre, c-vitamin og kalium, så Bitz og Frisk argumenterer for, at vi skal spise kartofler igen. I Danmark går mange kartofler til produktion af kartoffelmel, som bl.a. bruges til at lave nudler, men også bruges i fx slik som antiklumpningsmiddel.
Kartofler er gået af mode
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kartoflen har været fattigmandsspise i Europa i århundreder, men siden 1960'erne er dens popularitet faldet så meget, at kartoffelsalget i Danmark på 50 år er halveret. Det skyldtes i første omgang, at vi fik råd til fx ris og pasta, der var let at tilberede, men i de senere år har sundhedsbølgen også dømt kartoflen ude, fordi den indeholder stivelse. Vi har brug for stivelse, der omdannet i kroppen til glukose og blodsukker giver os energi, men hvis energien ikke brændes af, bliver den til fedt, og desuden bliver man hurtigt slap og sulten igen. Kartoflens dårlige rygte er dog ufortjent, for den består typisk af 75% vand, 12-20% stivelse og 5-13% fibre, fedt og proteiner. Kartofler indeholder ganske vist dobbelt så meget stivelse som de fleste andre grøntsager, men kun halvt så meget stivelse og kalorier som ris, pasta og alle typer brød. Og så indeholder (navnlig kolde) kartofler både sunde stoffer som fibre, c-vitamin og kalium, så Bitz og Frisk argumenterer for, at vi skal spise kartofler igen. I Danmark går mange kartofler til produktion af kartoffelmel, som bl.a. bruges til at lave nudler, men også bruges i fx slik som antiklumpningsmiddel.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2013
Faustnummer
TV0000026724
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
15. okt. 2013 kl. 21.55