Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Kød, sundhed og miljøbelastning
TVOptagelse
Madmagasinet
Kød, sundhed og miljøbelastning
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Fødevarestyrelsen anbefaler ud fra en sundhedsmæssig betragtning at spise max. 500 gram tilberedt kød om ugen. Man kan godt leve uden kød og alligevel være sund og få fx de nødvendige proteiner og B12-vitaminer, hvis man spiser bl.a. linser, kikærter, nødder, bønner, bælgfrugter, tofu, quinoa m.v. Svampe har en kødagtig konsistens og kan erstatte den gode fornemmelse af at tygge kød, og man kan som vegetar/veganer spice sin mad op med salt, peber, lidt sukker og citronsaft. Børn i voksealderen og ældre har dog brug for fx jern og andre stoffer, der navnlig findes i kød, så de kan ikke nøjes med at spise samme vegetar-/veganerkost som voksne. Fødevareforbrug handler også om miljøbelastning og udgør 25% af vores CO2-belastning. I en CO2-pyramide er de mest belastende øverst, og det er typisk kød fra firbenede dyr og eksotiske frugter fra fremmede lande eller vinterdanske grøntsager fra opvarmede drivhuse. Overraskende nok gør forarbejdning af foder til fx danske lam, at de er mere CO2-belastende end lam fra New Zealand, selv om disses kød skal transporteres den halve klode rundt. De har nemlig græsset frit på enge uden CO2-belastning hele deres liv. Oksekød er den helt store CO2-synder, for kvæg kræver masser af forarbejdet foder, og de udleder metangasser. Man eksperimenterer nu med at komme nitrat i kvægfoder for at binde 20% af metanen til afføringen, så der slipper mindre gas ud i form af bøvser og prutter.


"Kød, sundhed og miljøbelastning" er en del af

Serie
Madmagasinet

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Vært
Christian Bitz
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2013
Faustnummer
TV0000027316
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
26. nov. 2013 kl. 21.55