Tilbage
Madmagasinet
Kopnudler
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Billige kopnudler er meget populære som frokost blandt skolebørn, men de indeholder alt for lidt næring og alt for meget salt. Og hvis børn og unge fra barnsben vænnes til til et alt for højt dagligt indtag af salt, vil det senere føre til en markant stigning i antallet af sygdomme som for højt blodtryk, blodpropper m.v. Kopnudler er et meget komplekst produkt, der som suppepulver består af protein, stivelse, fedt, sukker, vand, smagsstoffer (kylling, okse, karry osv.) og altså salt. Varedeklarationen behøver ikke fortælle, hvor meget salt der er i kopnudlerne, men analyser viser, at det er mellem 0,9 gram og 4 gram per kop. Det svarer til mellem en tredjedel og det halve af det daglige saltbehov i en kop nudler, for kvinder tilrådes mindre end 5 gram salt om dagen og mænd 6 gram. Kopnudlerne indeholder for lidt energi og giver ingen mæthedsfornemmelse, og de har langt færre kostfibre og proteiner end en traditionel madpakke. En 9. klasse instrueres i at opgradere deres kopnudler med fx friske grøntsager, kød og nødder, så de udgør et sundt frokostmåltid. Kopnudelproducenterne kalder selv kopnudler for en snack på linje med kartoffelchips.
Kopnudler
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Billige kopnudler er meget populære som frokost blandt skolebørn, men de indeholder alt for lidt næring og alt for meget salt. Og hvis børn og unge fra barnsben vænnes til til et alt for højt dagligt indtag af salt, vil det senere føre til en markant stigning i antallet af sygdomme som for højt blodtryk, blodpropper m.v. Kopnudler er et meget komplekst produkt, der som suppepulver består af protein, stivelse, fedt, sukker, vand, smagsstoffer (kylling, okse, karry osv.) og altså salt. Varedeklarationen behøver ikke fortælle, hvor meget salt der er i kopnudlerne, men analyser viser, at det er mellem 0,9 gram og 4 gram per kop. Det svarer til mellem en tredjedel og det halve af det daglige saltbehov i en kop nudler, for kvinder tilrådes mindre end 5 gram salt om dagen og mænd 6 gram. Kopnudlerne indeholder for lidt energi og giver ingen mæthedsfornemmelse, og de har langt færre kostfibre og proteiner end en traditionel madpakke. En 9. klasse instrueres i at opgradere deres kopnudler med fx friske grøntsager, kød og nødder, så de udgør et sundt frokostmåltid. Kopnudelproducenterne kalder selv kopnudler for en snack på linje med kartoffelchips.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000028647
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
25. feb. 2014 kl. 21.55