Tilbage
Madmagasinet
Hestekød
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Hestekød er en almindelig "fattigmandsspise" i Danmark indtil velfærdssamfundets indtog i 1960'erne, hvor hesten ikke længere opfattes som et arbejdsdyr, men som et hobbydyr med egennavn ("...hyp lille Lotte"). Endnu i 1949 spiser hver dansker 3,4 kilo hestekød om året, men i dag spiser kun ganske få danskere hestekød. Derfor vakte det også harme, da det i 2013 blev afsløret, at der blev svindlet i hele EU med hestekød skjult imellem oksekødet i fx pizzaer. I dag kan det dårligt betale sig at slagte heste i Danmark, men i udsendelsen følges en af de ca. 1600 årlige danske hesteslagtninger fra bedøvelse med boltpistol til halsoverskæring, partering og udskæring. Hestekød koster kun 50 kroner kiloet til fx gullasch, og det er magert, proteinerrigt, mørt og saftigt. Christian Bitz og 5 kokkeelever er overraskede over ikke rigtig at kunne smage forskel på en okse- og en hestebøf i en blindsmagning. For at en hest må blive slagtet, kræves der, at den har både en chip og et hestepas, der bl.a. viser, om den er medicineret. 8 ud af 9 hesteejere gider dog ikke bøvlet med pas og chip, så de vælger i stedet, at deres hest ikke må slagtes til menneskeføde, men skal destrueres, og så går en masse godt kød til spilde. Ca. 800 danske heste køres årligt til slagtning udenlands, men Hestens Værn mener, at de burde slagtes i Danmark for at undgå lang og svær transport, og at vi danskere burde spise mere hestekød, så slagtning i Danmark ville kunne betale sig!
Hestekød
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Hestekød er en almindelig "fattigmandsspise" i Danmark indtil velfærdssamfundets indtog i 1960'erne, hvor hesten ikke længere opfattes som et arbejdsdyr, men som et hobbydyr med egennavn ("...hyp lille Lotte"). Endnu i 1949 spiser hver dansker 3,4 kilo hestekød om året, men i dag spiser kun ganske få danskere hestekød. Derfor vakte det også harme, da det i 2013 blev afsløret, at der blev svindlet i hele EU med hestekød skjult imellem oksekødet i fx pizzaer. I dag kan det dårligt betale sig at slagte heste i Danmark, men i udsendelsen følges en af de ca. 1600 årlige danske hesteslagtninger fra bedøvelse med boltpistol til halsoverskæring, partering og udskæring. Hestekød koster kun 50 kroner kiloet til fx gullasch, og det er magert, proteinerrigt, mørt og saftigt. Christian Bitz og 5 kokkeelever er overraskede over ikke rigtig at kunne smage forskel på en okse- og en hestebøf i en blindsmagning. For at en hest må blive slagtet, kræves der, at den har både en chip og et hestepas, der bl.a. viser, om den er medicineret. 8 ud af 9 hesteejere gider dog ikke bøvlet med pas og chip, så de vælger i stedet, at deres hest ikke må slagtes til menneskeføde, men skal destrueres, og så går en masse godt kød til spilde. Ca. 800 danske heste køres årligt til slagtning udenlands, men Hestens Værn mener, at de burde slagtes i Danmark for at undgå lang og svær transport, og at vi danskere burde spise mere hestekød, så slagtning i Danmark ville kunne betale sig!
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000028836
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
18. mar. 2014 kl. 21.55