Tilbage
Madmagasinet
Genmodificeret foder (1)
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Genmodificerede afgrøder (GMO) er forbudte at dyrke i EU, men må gerne importeres fra Syd- og Nordamerika! Genmodificeret soja udgør over 95% af verdens soja, og den dyrkes i Nord- og Sydamerika til at lave olie af, men restproduktet er fuldt af proteiner. Det importeres som billigt foder til dansk slagtekvæg, grise og kyllinger, og forbrugerne gøres ikke opmærksom på, at kødet indeholder GMO. Når man i laboratorier overhovedet ændrer på planternes gener, er det for fx at skabe resistens over for insekter, svampe, virus osv., men det er uklart, om indgrebene har andre utilsigtede konsekvenser som fx allergi, ukontrolleret spredning i naturen til andre planter, eller ændringer i biotoper og fødekæder, når "skadedyr" må finde andre fødekilder osv. DLG importerer GMO-sojaen, og danske landmænd bruger den, fordi supermarkedskæderne bare vil have så billigt kød som muligt, så længe kunderne er tilfredse. Mange danskere er ganske vist skeptiske over for GMO, men vil alligevel ikke bruge de ekstra penge på økologisk kød, som er 100% GMO-frit. Den meste forskning tyder ikke på, at der er problemer forbundet med brugen af GMO-foder, men fx forskeren Mickey Gjerris er alligevel imod GMO. Han mener ikke, at GMO gør kødet farligt at spise, men ser brugen af GMO som en glidebane, hvor vores teknologiske hovmod på et tidspunkt kan føre til utilsigtede og farlige indgreb i naturen. Desuden er langtidsvirkningerne ved brug af GMO ukendte.
Genmodificeret foder (1)
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Genmodificerede afgrøder (GMO) er forbudte at dyrke i EU, men må gerne importeres fra Syd- og Nordamerika! Genmodificeret soja udgør over 95% af verdens soja, og den dyrkes i Nord- og Sydamerika til at lave olie af, men restproduktet er fuldt af proteiner. Det importeres som billigt foder til dansk slagtekvæg, grise og kyllinger, og forbrugerne gøres ikke opmærksom på, at kødet indeholder GMO. Når man i laboratorier overhovedet ændrer på planternes gener, er det for fx at skabe resistens over for insekter, svampe, virus osv., men det er uklart, om indgrebene har andre utilsigtede konsekvenser som fx allergi, ukontrolleret spredning i naturen til andre planter, eller ændringer i biotoper og fødekæder, når "skadedyr" må finde andre fødekilder osv. DLG importerer GMO-sojaen, og danske landmænd bruger den, fordi supermarkedskæderne bare vil have så billigt kød som muligt, så længe kunderne er tilfredse. Mange danskere er ganske vist skeptiske over for GMO, men vil alligevel ikke bruge de ekstra penge på økologisk kød, som er 100% GMO-frit. Den meste forskning tyder ikke på, at der er problemer forbundet med brugen af GMO-foder, men fx forskeren Mickey Gjerris er alligevel imod GMO. Han mener ikke, at GMO gør kødet farligt at spise, men ser brugen af GMO som en glidebane, hvor vores teknologiske hovmod på et tidspunkt kan føre til utilsigtede og farlige indgreb i naturen. Desuden er langtidsvirkningerne ved brug af GMO ukendte.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
Vært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000028914
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 24 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
25. mar. 2014 kl. 21.55