Tilbage
Madmagasinet
Fødevareemballage
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Danskerne bruger 280.000 tons fødevareemballge om året, men det er ikke så skidt for miljøet, som man skulle tro! Selve fødevareproduktionen står for 80%, transport for 15% og emballagen kun for 5% af miljøbelastningen. Den vigtigste faktor til at undgå madspild er altså at holde produktionen så lille og effektiv som mulig, så derfor skal de færdigproducerede fødevarer beskyttes godt hele vejen hjem til forbrugernes køleskab, så de faktisk kan bruges. Søren Østergaard fra Teknologisk Institut fremhæver, at plasticemballage forlænger fx frugt og grønts levetid op til 4 gange. Salat, bananer osv. emballeres i plastic med mikroskopiske huller, så de får mindre ilt (kun 5%) og holder længere end i fri luft (med 21% ilt). Hvad angår den emballage, som smides væk, så kan det miljømæssigt betale sig at genbruge specielt aluminium, ren plastic, rent pap og rent glas, men det kan derimod ikke betale sig at rense beskidt emballage, for det kræver mere energi end der vindes. Moderne forbrændingsanlæg er så avancerede, at der ved afbrænding af usorteret affald ikke længere er nogen alvorlige miljøgener i røgen på grund af højteknologiske filtre m.v. 22% husholdningsaffald genbruges i dag, men det politiske mål er 50%, og man eksperimenterer med fx automatisk affaldsadskillelse på danske forbrændingsanlæg. Fremtidens emballage vil være genbrugspapir, der fx som øldåse er belagt ("coated") med et ganske tyndt lag siliciumoxid ("strandsand").
Fødevareemballage
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Danskerne bruger 280.000 tons fødevareemballge om året, men det er ikke så skidt for miljøet, som man skulle tro! Selve fødevareproduktionen står for 80%, transport for 15% og emballagen kun for 5% af miljøbelastningen. Den vigtigste faktor til at undgå madspild er altså at holde produktionen så lille og effektiv som mulig, så derfor skal de færdigproducerede fødevarer beskyttes godt hele vejen hjem til forbrugernes køleskab, så de faktisk kan bruges. Søren Østergaard fra Teknologisk Institut fremhæver, at plasticemballage forlænger fx frugt og grønts levetid op til 4 gange. Salat, bananer osv. emballeres i plastic med mikroskopiske huller, så de får mindre ilt (kun 5%) og holder længere end i fri luft (med 21% ilt). Hvad angår den emballage, som smides væk, så kan det miljømæssigt betale sig at genbruge specielt aluminium, ren plastic, rent pap og rent glas, men det kan derimod ikke betale sig at rense beskidt emballage, for det kræver mere energi end der vindes. Moderne forbrændingsanlæg er så avancerede, at der ved afbrænding af usorteret affald ikke længere er nogen alvorlige miljøgener i røgen på grund af højteknologiske filtre m.v. 22% husholdningsaffald genbruges i dag, men det politiske mål er 50%, og man eksperimenterer med fx automatisk affaldsadskillelse på danske forbrændingsanlæg. Fremtidens emballage vil være genbrugspapir, der fx som øldåse er belagt ("coated") med et ganske tyndt lag siliciumoxid ("strandsand").
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
affald
emballage
for biologiundervisning
for hjemkundskab
for sundhedsfaglig uddannelse
for sundhedsundervisning
for teknologiundervisning
forbrændingsanlæg
fødevarekvalitet
fødevareproduktion
fødevarer
genbrug
kvalitet
levnedsmiddelkvalitet
miljøbeskyttelse
miljøvenlig emballage
sundhed
tilsætningsstoffer
-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
Vært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000029025
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
8. apr. 2014 kl. 21.55