Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Is
TVOptagelse
Madmagasinet
Is
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Der sælges årligt for 2,2 milliarder kroner is i Danmark. Hjemmelavet is består af fløde, sukker og æg, men i industriel produktion tilføjes stabilisatorer, der sikrer en fast struktur, og emulgatorer, der binder det vand og fedt sammen, som erstatter (dele af) den dyre fløde. Isen homogeniseres og pasteuriseres ved 85°, og der tilføjes også fx rødbedefarve til jordbæris, citronsyre og kemiske aromastoffer. Endelig tilføjes masser af luft for at sikre at isen er stabil og cremet i sin konsistens, for uden luft ville isen være som en isterning at bide i. Med luft vejer fx en liter Polar is 475 gram, en liter Premier is 500 gram, en liter Hansen is 606 gram og en liter Peters is 720 gram. De største aktører på det danske marked er udenlandsproducerede Frisko og så Premier, hvis fabrik i Thisted besøges i udsendelsen. Soft ice består af en færdigblanding fra Arla, der består af skummetmælk, sukker, hærdet fedt (af kokosolie), vallepulver, glukose og koncentreret vanillearoma. Op til 6 måneder senere kan man så i butikkens ismaskine mixe blandingen med op til 60% luft og lave frisk soft ice til kunderne. Hansen is i Jægerspris har i deres is 72% økologisk fløde fra køer i nærområdet og 35-40% luft, men også stabilisatorer og emulgatorer. Her lader man isen modne et døgn, mens de store fabrikker kun modner den et par timer. Hvis man vil give isen den rigtige konsistens og fulde smag, skal man sætte isen til optøning i køleskabet et par timer før brug.


"Is" er en del af

Serie
Madmagasinet

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Vært
Christian Bitz
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000029301
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
29. apr. 2014 kl. 21.55