Tilbage
Madmagasinet
Er økologi pengene værd?
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Der sælges flest økologiske fødevarer blandt vellønnede og veluddannede i de store byer, og de er også meget dyrere end konventionelle fødevarer. De økologiske fødevarer produceres uden brug af pesticider, men pesticideværdierne i konventionelle fødevarer er lave ifølge Fødevarestyrelsen. Alligevel viser en lille test, at urinprøver viser spor af pesticider (bl.a. Agent Orange!), også i øko-tis! Professor Phillipe Grandjean mener, at det er en risiko, som man bedst minimerer ved fx at skrælle og spise årstidens dansk grønt og frugt. Øko-kyllinger er dobbelt så dyre at købe som konventionelle, for de er dyrere at anskaffe, skal have økologisk foder uden GMO og mere plads til naturlig adfærd, og så er de dobbelt så gamle, når de slagtes. Den økologiske landmand får 21 kroner pr kilo kylling mod 15 kroner pr kilo konventionel kylling. Rengøring på slagteriet efter konventionel slagtning og før økokyllingen slagtes, gør den dyrere, så supermarkedet betaler ca. 90 kroner for en øko-kylling, men kun ca. 30 kroner for en konventionel kylling. Supermarkedets avance er - lige som statens moms - en procentsats af prisen, og derfor bliver øko-kyllingen endnu dyrere, og supermarked og stat tjener mere på øko-kyllinger end på konventionelle kyllinger! Er det rimeligt? Dyre øko-køer skal på græs om sommeren, have mindst 60% grovfoder og mere plads, men i sidste ende er den enkelte landmands holdning til køernes velfærd altafgørende, mener en dyrlæge.
Er økologi pengene værd?
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Der sælges flest økologiske fødevarer blandt vellønnede og veluddannede i de store byer, og de er også meget dyrere end konventionelle fødevarer. De økologiske fødevarer produceres uden brug af pesticider, men pesticideværdierne i konventionelle fødevarer er lave ifølge Fødevarestyrelsen. Alligevel viser en lille test, at urinprøver viser spor af pesticider (bl.a. Agent Orange!), også i øko-tis! Professor Phillipe Grandjean mener, at det er en risiko, som man bedst minimerer ved fx at skrælle og spise årstidens dansk grønt og frugt. Øko-kyllinger er dobbelt så dyre at købe som konventionelle, for de er dyrere at anskaffe, skal have økologisk foder uden GMO og mere plads til naturlig adfærd, og så er de dobbelt så gamle, når de slagtes. Den økologiske landmand får 21 kroner pr kilo kylling mod 15 kroner pr kilo konventionel kylling. Rengøring på slagteriet efter konventionel slagtning og før økokyllingen slagtes, gør den dyrere, så supermarkedet betaler ca. 90 kroner for en øko-kylling, men kun ca. 30 kroner for en konventionel kylling. Supermarkedets avance er - lige som statens moms - en procentsats af prisen, og derfor bliver øko-kyllingen endnu dyrere, og supermarked og stat tjener mere på øko-kyllinger end på konventionelle kyllinger! Er det rimeligt? Dyre øko-køer skal på græs om sommeren, have mindst 60% grovfoder og mere plads, men i sidste ende er den enkelte landmands holdning til køernes velfærd altafgørende, mener en dyrlæge.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Christian Bitz
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000029755
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 26 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
26 min..
TV-dato
3. jun. 2014 kl. 22.05