Tilbage
Madmagasinet
Bacon
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Mette Frisk og den nye vært, kokken Adam Aamann, tager røget bacon under kærlig behandling. 90-95% af den bacon, der sælges i Danmark er produceret i Polen, Holland og Tyskland, også hvis det er lavet af fx Tulip, der bruger under 50% dansk grisekød til deres produktion - som altså foregår i udlandet. I udsendelsen vises Tulips produktion af 100 tons bacon om dagen. Der er tale om stiksaltet bacon med masser af vand og E-numre. Med op til 13% tilsat vand kan stiksaltet bacon være svært at stege. Når man steger 100 gram billig, stiksaltet bacon, bliver der 33 gram efter stegning, men steger man 100 gram dyr, tørsaltet bacon, bliver der 52 gram tilbage efter stegning. Så stiksaltet ser billigst ud, men er efter stegning reelt dyrest! Det er sværere og mere tidskrævende at fordele saltet jævnt ved tørsaltning, for ved tørsaltning trækkes vand langsomt ud af kødet, mens salt og krydderier trækker ind. Slagter Peter Aalbæk viser, hvordan han producerer tørsaltet bacon, som er en nicheproduktion på 0,5 tons om dagen. Adam Aamann demonstrerer, hvordan man med stor tålmodighed kan lave sin egen bacon og ryge den. Desuden laves en laboratorietest af 6 forskellige bacon-produkter, og enkelte af dem har over 40% mere fedt i pakken, end der står på deklarationen! Og nogle har væsentlig mere fedt og vand end kød!
Bacon
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Mette Frisk og den nye vært, kokken Adam Aamann, tager røget bacon under kærlig behandling. 90-95% af den bacon, der sælges i Danmark er produceret i Polen, Holland og Tyskland, også hvis det er lavet af fx Tulip, der bruger under 50% dansk grisekød til deres produktion - som altså foregår i udlandet. I udsendelsen vises Tulips produktion af 100 tons bacon om dagen. Der er tale om stiksaltet bacon med masser af vand og E-numre. Med op til 13% tilsat vand kan stiksaltet bacon være svært at stege. Når man steger 100 gram billig, stiksaltet bacon, bliver der 33 gram efter stegning, men steger man 100 gram dyr, tørsaltet bacon, bliver der 52 gram tilbage efter stegning. Så stiksaltet ser billigst ud, men er efter stegning reelt dyrest! Det er sværere og mere tidskrævende at fordele saltet jævnt ved tørsaltning, for ved tørsaltning trækkes vand langsomt ud af kødet, mens salt og krydderier trækker ind. Slagter Peter Aalbæk viser, hvordan han producerer tørsaltet bacon, som er en nicheproduktion på 0,5 tons om dagen. Adam Aamann demonstrerer, hvordan man med stor tålmodighed kan lave sin egen bacon og ryge den. Desuden laves en laboratorietest af 6 forskellige bacon-produkter, og enkelte af dem har over 40% mere fedt i pakken, end der står på deklarationen! Og nogle har væsentlig mere fedt og vand end kød!
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000030853
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 23 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
23 min..
TV-dato
23. sep. 2014 kl. 21.55