Tilbage
Madmagasinet
Plejehjemsmad
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Op til 50% af alle ældre i ældreplejen er underernærede, fordi de vægrer sig ved at spise mad, der er masseproduceret, har stået længe på køl, er kedeligt anrettet, ikke har nogen duft osv. Denne underernæring blandt ældre koster samfundet 2 milliarder kroner om året i udgifter til unødvendige indlæggelser, så hvorfor ikke spare penge ved at gøre maden til ældre mere lækker og indbydende? 6 ud af 10 plejehjem får den varme mad leveret udefra af bl.a. Det Danske Madhus, der undgår friske grøntsager som råvare for at minimere risikoen for madforgiftning og for at opnå et ensartet smagsindtryk. Denne mad er kedelig, og forsker Anne Marie Beck anbefaler frosne færdigretter fra supermarkedet i stedet, for det er mere nærende og koster kun det halve. Beck fortæller overraskende, at ældremaden er for sund! Der er for mange kartofler og grøntsager, men for lidt energiindhold, protein (kød) og fedt i maden! Svagelige ældre har nemlig brug for at få alle nødvendige næringsstoffer på én gang, da det at spise kan være en stor anstrengelse. Derfor bør der også kræses om det store varme måltid på plejehjemmet, og fx Herlevs Herligheder, der er små, smagfulde, velduftende og flot anrettede portioner, er blevet en stor succes blandt ældre, fordi de gør måltidet til en god oplevelse. Fremtidens ældremad vil af sparehensyn stadig blive leveret udefra, men bør være bedre og anrettes indbydende og duftende på det enkelte plejehjem.
Plejehjemsmad
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Op til 50% af alle ældre i ældreplejen er underernærede, fordi de vægrer sig ved at spise mad, der er masseproduceret, har stået længe på køl, er kedeligt anrettet, ikke har nogen duft osv. Denne underernæring blandt ældre koster samfundet 2 milliarder kroner om året i udgifter til unødvendige indlæggelser, så hvorfor ikke spare penge ved at gøre maden til ældre mere lækker og indbydende? 6 ud af 10 plejehjem får den varme mad leveret udefra af bl.a. Det Danske Madhus, der undgår friske grøntsager som råvare for at minimere risikoen for madforgiftning og for at opnå et ensartet smagsindtryk. Denne mad er kedelig, og forsker Anne Marie Beck anbefaler frosne færdigretter fra supermarkedet i stedet, for det er mere nærende og koster kun det halve. Beck fortæller overraskende, at ældremaden er for sund! Der er for mange kartofler og grøntsager, men for lidt energiindhold, protein (kød) og fedt i maden! Svagelige ældre har nemlig brug for at få alle nødvendige næringsstoffer på én gang, da det at spise kan være en stor anstrengelse. Derfor bør der også kræses om det store varme måltid på plejehjemmet, og fx Herlevs Herligheder, der er små, smagfulde, velduftende og flot anrettede portioner, er blevet en stor succes blandt ældre, fordi de gør måltidet til en god oplevelse. Fremtidens ældremad vil af sparehensyn stadig blive leveret udefra, men bør være bedre og anrettes indbydende og duftende på det enkelte plejehjem.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000030938
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
30. sep. 2014 kl. 21.55