Tilbage
Madmagasinet
Kunstige sødestoffer
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kemiske sødestoffer, som er mellem 30 og 100 gange så søde som sukker, er blevet skabt i laboratorier i løbet af det 20. århundrede. De er meget billige og populære blandt madvarefabrikanterne, og en kemiker fortæller om den kemiske sammensætning i aspartame (også kendt som NutraSweet), acesulfam K og natriumcyklamat. Forskeren Bjørn Richelsen afliver en række myter om kunstige sødestoffer: De feder ikke, de gør os ikke mere sultne, og de øger ikke risikoen for diabetes eller kræft (som man ellers hævdede om NutraSweet i 1970'erne). Richelsen er til gengæld bekymret over, at næsten alle fødevarer i dag tilføres sødestoffer. En række kunstige sødestoffer som fx sukralose ryger direkte gennem kroppen, skylles ud i toilettet og kan ikke filtreres fra i renseanlæggene, men ender ude i havene. De er unedbrydelige, og deres påvirkning er endnu ikke undersøgt præcist, men undersøgelser viser, at de kan ændre fx krebsdyrs adfærd. Steviolglycocider udvundet af planten stevia er blevet et populært, "naturligt" alternativ til kunstige sødestoffer, men steviolglycocidernes store koncentration af sødme gør, at de ikke kan sammenlignes med moderplanten og kaldes "naturlige". I en blindsmagningstest af en dessert er mange deltagere enige om, at stevia giver en lakridsagtig bismag, mens det kunstige sødemiddel gør desserten meget sødere end sukker gør. Alligevel kan de færreste testdeltagere udpege hvilken dessert, der er lavet med sukker.
Kunstige sødestoffer
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kemiske sødestoffer, som er mellem 30 og 100 gange så søde som sukker, er blevet skabt i laboratorier i løbet af det 20. århundrede. De er meget billige og populære blandt madvarefabrikanterne, og en kemiker fortæller om den kemiske sammensætning i aspartame (også kendt som NutraSweet), acesulfam K og natriumcyklamat. Forskeren Bjørn Richelsen afliver en række myter om kunstige sødestoffer: De feder ikke, de gør os ikke mere sultne, og de øger ikke risikoen for diabetes eller kræft (som man ellers hævdede om NutraSweet i 1970'erne). Richelsen er til gengæld bekymret over, at næsten alle fødevarer i dag tilføres sødestoffer. En række kunstige sødestoffer som fx sukralose ryger direkte gennem kroppen, skylles ud i toilettet og kan ikke filtreres fra i renseanlæggene, men ender ude i havene. De er unedbrydelige, og deres påvirkning er endnu ikke undersøgt præcist, men undersøgelser viser, at de kan ændre fx krebsdyrs adfærd. Steviolglycocider udvundet af planten stevia er blevet et populært, "naturligt" alternativ til kunstige sødestoffer, men steviolglycocidernes store koncentration af sødme gør, at de ikke kan sammenlignes med moderplanten og kaldes "naturlige". I en blindsmagningstest af en dessert er mange deltagere enige om, at stevia giver en lakridsagtig bismag, mens det kunstige sødemiddel gør desserten meget sødere end sukker gør. Alligevel kan de færreste testdeltagere udpege hvilken dessert, der er lavet med sukker.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000031464
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 24 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
4. nov. 2014 kl. 21.55