Tilbage
Madmagasinet
Citrusfrugter
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Vi danskere er storforbrugere af citrusfrugter som appelsiner, lime og citroner, og vi vælger i stigende grad de økologiske. Konventionelle citrusfrugter er sprøjtet og gødet med pesticider og fungicider, og i udlandet sprøjtes og gødes der med en del pesticider og fungicider, som ikke er tilladt i Danmark. Derfor kan der altså både være giftrester i skallen og inde i selve frugtkødet. Det gælder bl.a. potentielt meget sundhedsskadelige stoffer som nervegiften chlorpyrifos, svampemidlet prochloraz, ukrudtsmidlet 2,4-D o.a., og samlet kan disse give en farlig "cocktaileffekt". Citrusfrugter overfladebehandles ofte med naturvoks eller syntetiske stoffer, der er relativt harmløse og skal gøre frugterne mere attraktive og blanke at se på. Varmtvandsbehandling kan give frugterne et chok, der får frugten til at selv at skabe et forsvar mod bl.a. råd, og denne teknik kan måske mindske brugen af pesticider og fungicider. Udsendelsen konkluderer, at hvis man i madlavningen vil bruge skal og frugtkød fra citrusfrugter, der med stor sikkerhed ikke indeholder giftrester, bør man købe økologiske citrusfrugter.
Citrusfrugter
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Vi danskere er storforbrugere af citrusfrugter som appelsiner, lime og citroner, og vi vælger i stigende grad de økologiske. Konventionelle citrusfrugter er sprøjtet og gødet med pesticider og fungicider, og i udlandet sprøjtes og gødes der med en del pesticider og fungicider, som ikke er tilladt i Danmark. Derfor kan der altså både være giftrester i skallen og inde i selve frugtkødet. Det gælder bl.a. potentielt meget sundhedsskadelige stoffer som nervegiften chlorpyrifos, svampemidlet prochloraz, ukrudtsmidlet 2,4-D o.a., og samlet kan disse give en farlig "cocktaileffekt". Citrusfrugter overfladebehandles ofte med naturvoks eller syntetiske stoffer, der er relativt harmløse og skal gøre frugterne mere attraktive og blanke at se på. Varmtvandsbehandling kan give frugterne et chok, der får frugten til at selv at skabe et forsvar mod bl.a. råd, og denne teknik kan måske mindske brugen af pesticider og fungicider. Udsendelsen konkluderer, at hvis man i madlavningen vil bruge skal og frugtkød fra citrusfrugter, der med stor sikkerhed ikke indeholder giftrester, bør man købe økologiske citrusfrugter.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2014
Faustnummer
TV0000031831
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk, Spansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
25. nov. 2014 kl. 21.55