Tilbage
Madmagasinet
Rugbrød
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kun 40% af unge danskere spiser den anbefalede daglige ration af rugbrød, og helst rugbrød med kerner, for det opfattes som mest lækkert og sundt. Rugbrød er godt imod bl.a. kræft og hjertekarsygdomme, og vi bør spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, men vi snydes af nogle rugbrødsproducenter. De bruger en hel del raffineret hvedemel i rugbrød, bruger malt til at farve rugbrødet mørkt, og de bruger erstatningsfibre fra citrusfrugter og æbler, som ikke er så sunde som fibre fra fuldkornsmel (dvs. mel lavet af hele korn fra hvede, byg, havre eller rug med både skaldele, kim og frøhvide). Kerner og en mørk farve er indbydende, men altså ikke i sig selv tegn på sundhed. Vil man orientere sig om et rugbrøds sundhedsværdi, bør man i første omgang se på indholdet af naturlige fibre i brødet, der bør være på mindst 8%, og på indholdet af fuldkornsmel, der bør være mindst 50%. Se efter, at der er nøglehuls- og fuldkornslogo på indpakningen, og vej brødet i hånden: Et sundt rugbrød er et tungt brød. Supermarkeder tilbyder i stigende omfang "friskbagt" brød, der dog egentlig er et forbagt industribrød, som færdiglaves i butikken som bake-off. Vil man være sikker på, at ens rugbrød er sundt, kan man jo lave sin egen surdej og bage det selv. Surdej bør være gammel og gæret for at kunne producere sunde mælkesyrebakterier, og man kan blive ved med at bage nyt brød på ens grund-surdej. De store rugbrødsproducenter Kohberg og Schulstad ønsker ikke at deltage i programmet og vise deres produktion frem.
Rugbrød
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kun 40% af unge danskere spiser den anbefalede daglige ration af rugbrød, og helst rugbrød med kerner, for det opfattes som mest lækkert og sundt. Rugbrød er godt imod bl.a. kræft og hjertekarsygdomme, og vi bør spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, men vi snydes af nogle rugbrødsproducenter. De bruger en hel del raffineret hvedemel i rugbrød, bruger malt til at farve rugbrødet mørkt, og de bruger erstatningsfibre fra citrusfrugter og æbler, som ikke er så sunde som fibre fra fuldkornsmel (dvs. mel lavet af hele korn fra hvede, byg, havre eller rug med både skaldele, kim og frøhvide). Kerner og en mørk farve er indbydende, men altså ikke i sig selv tegn på sundhed. Vil man orientere sig om et rugbrøds sundhedsværdi, bør man i første omgang se på indholdet af naturlige fibre i brødet, der bør være på mindst 8%, og på indholdet af fuldkornsmel, der bør være mindst 50%. Se efter, at der er nøglehuls- og fuldkornslogo på indpakningen, og vej brødet i hånden: Et sundt rugbrød er et tungt brød. Supermarkeder tilbyder i stigende omfang "friskbagt" brød, der dog egentlig er et forbagt industribrød, som færdiglaves i butikken som bake-off. Vil man være sikker på, at ens rugbrød er sundt, kan man jo lave sin egen surdej og bage det selv. Surdej bør være gammel og gæret for at kunne producere sunde mælkesyrebakterier, og man kan blive ved med at bage nyt brød på ens grund-surdej. De store rugbrødsproducenter Kohberg og Schulstad ønsker ikke at deltage i programmet og vise deres produktion frem.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000032396
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
6. jan. 2015 kl. 21.55