Tilbage
Madmagasinet
Krydderurter
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Salget af krydderurter i Danmark stiger, men specielt udenlandske krydderurter kan gøre dig syg. Der er nemlig mange sprøjtemidler i udenlandske krydderurter dyrket i et varmt klima, hvor der er masser af insekter. Omvendt giver naturlig solvarme og lys mere smag, så forbrugeren står over for et paradoks. Udenlandske urter kan have pesticider i sig, som ikke kan vaskes af med omhyggelig afskylning under rindende vand og afdypning på et rent viskestykke. Der er fundet ikke kun pesticider, men også farlige bakterier som salmonella og campylobacter i op til 5% af specielt udenlandske krydderurter, fordi de fx kan være vandet med kloakvand! Danske krydderurter som persille, dild, basilikum, timian, koriander osv. dyrkes i kæmpe drivhuse, og de næres med kvælstof, fosfor og kalium i vandet. Her sprøjtes ikke med med pesticider, men der bruges i stedet biologisk bekæmpelse af skadelige insekter med bl.a. galdemyg og rovmider. Danske drivhuse har et højt energiforbrug, specielt om vinteren, men der er ofte tale om spildvarme fra kraftværker. Der anvendes dynamisk klimastyring, som lys- og vindmæssigt følger naturens gang og stresser planterne for at give dem mere smag. Økologiske danske krydderurter får en anden næring, hvor urten skal kæmpe rigtigt for at få næring, så den stresses og smager af mere, men ellers minder produktionen meget om den konventionelle drivhusproduktion. Forbrugeren kan forlænge friskheden af nyindkøbte krydderurter med flere dage ved at lægge dem i isvand i 10 minutter, slynge vandet fra dem i en salatslynge og opbevare dem i en plasticboks i køleskabet med en våd serviet i bunden. Brug af energivenligt og varieret LED-lys er måske fremtiden for krydderurters vækst i hermetisk aflukkede haller.
Krydderurter
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Salget af krydderurter i Danmark stiger, men specielt udenlandske krydderurter kan gøre dig syg. Der er nemlig mange sprøjtemidler i udenlandske krydderurter dyrket i et varmt klima, hvor der er masser af insekter. Omvendt giver naturlig solvarme og lys mere smag, så forbrugeren står over for et paradoks. Udenlandske urter kan have pesticider i sig, som ikke kan vaskes af med omhyggelig afskylning under rindende vand og afdypning på et rent viskestykke. Der er fundet ikke kun pesticider, men også farlige bakterier som salmonella og campylobacter i op til 5% af specielt udenlandske krydderurter, fordi de fx kan være vandet med kloakvand! Danske krydderurter som persille, dild, basilikum, timian, koriander osv. dyrkes i kæmpe drivhuse, og de næres med kvælstof, fosfor og kalium i vandet. Her sprøjtes ikke med med pesticider, men der bruges i stedet biologisk bekæmpelse af skadelige insekter med bl.a. galdemyg og rovmider. Danske drivhuse har et højt energiforbrug, specielt om vinteren, men der er ofte tale om spildvarme fra kraftværker. Der anvendes dynamisk klimastyring, som lys- og vindmæssigt følger naturens gang og stresser planterne for at give dem mere smag. Økologiske danske krydderurter får en anden næring, hvor urten skal kæmpe rigtigt for at få næring, så den stresses og smager af mere, men ellers minder produktionen meget om den konventionelle drivhusproduktion. Forbrugeren kan forlænge friskheden af nyindkøbte krydderurter med flere dage ved at lægge dem i isvand i 10 minutter, slynge vandet fra dem i en salatslynge og opbevare dem i en plasticboks i køleskabet med en våd serviet i bunden. Brug af energivenligt og varieret LED-lys er måske fremtiden for krydderurters vækst i hermetisk aflukkede haller.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000032495
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
13. jan. 2015 kl. 21.55