Tilbage
Madmagasinet
Dåsetun (1)
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. I 1950 blev der årligt fanget 600.000 tons tun på verdensplan, men i dag er tallet 6 millioner tons tun! Tunen fanges ved at lokke stimerne til såkaldte fiskefælder fyldt med madding, men det er fiskemåden, som er afgørende for, om tunen trues af overfiskning. Hvis der bruges industrialiseret notfiskning med kæmpenet er overfiskning en reel trussel, men fiskes der som fx på Maldiverne med med line og fiskestang (pole and line), kan der udmærket være tale om bæredygtigt fiskeri - navnlig hvis krogene er så store, at kun store tun bider på. Bæredygtigt fiskeri afhænger også af den bifangst, som kasseres i forbindelse med tunfiskeriet. "Delfinmærket" blev indført for at forhindre, at delfiner druknede i forbindelse med tunfiskeri, men masser af truede hajer, havskildpadder osv. går stadig til som bifangst. Vil man som forbruger være med til at sikre bæredygtigt fiskeri, bør man derfor gå efter MSC-mærket (Marine Stewardship Council). Nogle arter tun som fx yellowfin, albacore og tongol er truede, mens den mest populære art, skipjack, klarer sig nogenlunde. De fleste tun ender på dåse, og dåsetun er på en 3. plads over danskernes favoritfisk - der sælges 54 millioner dåser tun i Danmark om året! Er der så smagsforskel på billig og dyr dåsetun? Et ekspertpanel vurderer 6 forskellige dåsetun fra forskellige prisklasser, men pris og kvalitet viser sig ikke at hænge sammen.
Dåsetun (1)
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. I 1950 blev der årligt fanget 600.000 tons tun på verdensplan, men i dag er tallet 6 millioner tons tun! Tunen fanges ved at lokke stimerne til såkaldte fiskefælder fyldt med madding, men det er fiskemåden, som er afgørende for, om tunen trues af overfiskning. Hvis der bruges industrialiseret notfiskning med kæmpenet er overfiskning en reel trussel, men fiskes der som fx på Maldiverne med med line og fiskestang (pole and line), kan der udmærket være tale om bæredygtigt fiskeri - navnlig hvis krogene er så store, at kun store tun bider på. Bæredygtigt fiskeri afhænger også af den bifangst, som kasseres i forbindelse med tunfiskeriet. "Delfinmærket" blev indført for at forhindre, at delfiner druknede i forbindelse med tunfiskeri, men masser af truede hajer, havskildpadder osv. går stadig til som bifangst. Vil man som forbruger være med til at sikre bæredygtigt fiskeri, bør man derfor gå efter MSC-mærket (Marine Stewardship Council). Nogle arter tun som fx yellowfin, albacore og tongol er truede, mens den mest populære art, skipjack, klarer sig nogenlunde. De fleste tun ender på dåse, og dåsetun er på en 3. plads over danskernes favoritfisk - der sælges 54 millioner dåser tun i Danmark om året! Er der så smagsforskel på billig og dyr dåsetun? Et ekspertpanel vurderer 6 forskellige dåsetun fra forskellige prisklasser, men pris og kvalitet viser sig ikke at hænge sammen.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000033159
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
10. mar. 2015 kl. 21.55