Tilbage
Madmagasinet
Dåsetun (2)
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. De fleste tundåser i danske butikker er ikke bæredygtige, men vil forbrugeren alligevel helst "gøre det rigtige", kan man gå efter at købe skipjack-tun fisket i Stillehavet, for denne art tun er ikke udryddelsestruet i det område. Hele 62% af danskerne er dog ifølge en undersøgelse parate til at betale ekstra for en dåse tun, hvis de kan være sikre på, at den er bæredygtig. Dåsetun kan ved hjælp af et nummer principielt spores tilbage til præcis fiskerbåd, fangstområde og dato, så det burde være muligt at afgøre, om en dåse indeholder tun, der er fanget under bæredygtige forhold og lever op til MSC-mærket (Marine Stewardship Council). I en test går Adam Aamann ind på en tunproducents hjemmeside for at spore en bestemt dåses indhold af tun helt tilbage til præcis fiskerbåd, fangstområde og dato. Det lykkes også at få oplysninger, der ser betryggende ud, men kan han stole på dem? Aamann sender 10 tilfældigt udvalgte dåser til dna-analyse for at se om arten af tun i dåsen svarer til mærkningen, men det er kun entydigt i 7 af dåserne. Resultatet er desværre ikke overraskende, for internationale undersøgelser peger i samme retning. Om der er tale om forveksling af tunarterne eller bevidst fusk er ikke til at afgøre. Det er dog et faktum, at når tun fx fanges i Maldiverne, men kommes på dåse i Thailand, så ved kun den thailandske producent, om der fx blandes forskellige arter tun sammen i samme dåse. Mette Frisk er i Maldiverne for at se, hvordan man der holder kontrol med de fangede tun, og hvordan de skarpt adskilt efter art forarbejdes for at komme på dåse. Frisk ser også på det desværre udbredte piratfiskeri og den ulovlige omskibning af den slags fangster til fiskerbåde, der ser ud som om, at de har papirerne i orden.
Dåsetun (2)
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. De fleste tundåser i danske butikker er ikke bæredygtige, men vil forbrugeren alligevel helst "gøre det rigtige", kan man gå efter at købe skipjack-tun fisket i Stillehavet, for denne art tun er ikke udryddelsestruet i det område. Hele 62% af danskerne er dog ifølge en undersøgelse parate til at betale ekstra for en dåse tun, hvis de kan være sikre på, at den er bæredygtig. Dåsetun kan ved hjælp af et nummer principielt spores tilbage til præcis fiskerbåd, fangstområde og dato, så det burde være muligt at afgøre, om en dåse indeholder tun, der er fanget under bæredygtige forhold og lever op til MSC-mærket (Marine Stewardship Council). I en test går Adam Aamann ind på en tunproducents hjemmeside for at spore en bestemt dåses indhold af tun helt tilbage til præcis fiskerbåd, fangstområde og dato. Det lykkes også at få oplysninger, der ser betryggende ud, men kan han stole på dem? Aamann sender 10 tilfældigt udvalgte dåser til dna-analyse for at se om arten af tun i dåsen svarer til mærkningen, men det er kun entydigt i 7 af dåserne. Resultatet er desværre ikke overraskende, for internationale undersøgelser peger i samme retning. Om der er tale om forveksling af tunarterne eller bevidst fusk er ikke til at afgøre. Det er dog et faktum, at når tun fx fanges i Maldiverne, men kommes på dåse i Thailand, så ved kun den thailandske producent, om der fx blandes forskellige arter tun sammen i samme dåse. Mette Frisk er i Maldiverne for at se, hvordan man der holder kontrol med de fangede tun, og hvordan de skarpt adskilt efter art forarbejdes for at komme på dåse. Frisk ser også på det desværre udbredte piratfiskeri og den ulovlige omskibning af den slags fangster til fiskerbåde, der ser ud som om, at de har papirerne i orden.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000033291
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 24 min
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
17. mar. 2015 kl. 22.25