Tilbage
Madmagasinet
Champignon
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Polske champignon udkonkurrerer de danskproducerede og dækker nu 80%af salget i Danmark. I Polen bruges der imidlertid oftest pesticider som fx det hormonforstyrrende prochloraz, nervegiften deltamethrin og måske endda det fosterskadende carbendazim. Indholdet af hvert enkelt pesticid ligger under grænseværdierne i EU, men samlet kan de udgøre en farlig cocktail-effekt af pesticidrester. Den danske champignonproduktion er stærkt faldende, for de polske champignon vinder på prisen, men når man køber danskproducerede champignon betaler man for dansk løn, gode arbejdsforhold og fravalget af pesticider. I Danmark bruges kun husholdningssalt til at desinficere beskidte svampe, fordi salt med dets naturlige klorindhold renser svampene for sygdomme. Champignon er klart de mest solgte svampe i Danmark, men specialsvampe udgør nu 27% af det danske svampesalg. Svampe indeholder naturlige giftstoffer som phenylhydraziner, men disse toksiner kan nedbrydes 50% ved tilberedning (hård stegning), så de udgør ikke nogen sundhedsfare, hvis man ikke spiser usædvanligt mange svampe. Der kan være tungmetaller i vilde champignon fra udlandet, men de udgør kun et forsvindende lille del af udbuddet på det danske marked. Som den eneste ikke-animalske fødekilde har svampe masser af D-vitamin, og vi skal helst have 10 mikrogram D-vitamin dagligt. I fremtiden vil svampe sikkert blive dyrket i kunstigt UV-lys, så de producerer mere D-vitamin, men først skal den slags svampe undersøges for eventuelle bivirkninger. Økologiske danske champignon adskiller sig ikke afgørende fra danskproducerede, konventionelle champignon. Skyl kun svampe meget hurtigt under rindende vand, eller vælg at rengøre dem med en blød børste. Tag roden af svampene og rist dem hårdt.
Champignon
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Polske champignon udkonkurrerer de danskproducerede og dækker nu 80%af salget i Danmark. I Polen bruges der imidlertid oftest pesticider som fx det hormonforstyrrende prochloraz, nervegiften deltamethrin og måske endda det fosterskadende carbendazim. Indholdet af hvert enkelt pesticid ligger under grænseværdierne i EU, men samlet kan de udgøre en farlig cocktail-effekt af pesticidrester. Den danske champignonproduktion er stærkt faldende, for de polske champignon vinder på prisen, men når man køber danskproducerede champignon betaler man for dansk løn, gode arbejdsforhold og fravalget af pesticider. I Danmark bruges kun husholdningssalt til at desinficere beskidte svampe, fordi salt med dets naturlige klorindhold renser svampene for sygdomme. Champignon er klart de mest solgte svampe i Danmark, men specialsvampe udgør nu 27% af det danske svampesalg. Svampe indeholder naturlige giftstoffer som phenylhydraziner, men disse toksiner kan nedbrydes 50% ved tilberedning (hård stegning), så de udgør ikke nogen sundhedsfare, hvis man ikke spiser usædvanligt mange svampe. Der kan være tungmetaller i vilde champignon fra udlandet, men de udgør kun et forsvindende lille del af udbuddet på det danske marked. Som den eneste ikke-animalske fødekilde har svampe masser af D-vitamin, og vi skal helst have 10 mikrogram D-vitamin dagligt. I fremtiden vil svampe sikkert blive dyrket i kunstigt UV-lys, så de producerer mere D-vitamin, men først skal den slags svampe undersøges for eventuelle bivirkninger. Økologiske danske champignon adskiller sig ikke afgørende fra danskproducerede, konventionelle champignon. Skyl kun svampe meget hurtigt under rindende vand, eller vælg at rengøre dem med en blød børste. Tag roden af svampene og rist dem hårdt.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000033675
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
21. apr. 2015 kl. 21.55