Tilbage
Madmagasinet
Ost
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Der skal bruges 10 liter mælk til at producere et kilo ost, og ostemælken syrnes, tilføres enzymer og mælkesyrekulturer (bakterier), hvorpå den centrifugeres for valle, så ostekornene kan danne en fast ostemasse. Nogle oste modnes i månedsvis, hvor de jævnligt vendes, vaskes i saltvand og pensles med hørolie. Alle danske oste er lavet af pasteuriseret mælk, men vi importerer fra andre lande oste, som er lavet af råmælk. Pasteuriseringen ødelægger noget af smagen, når den dræber farlige (patogene) bakterier som salmonella, coli, stafylokokker osv., der kan resultere i en måske livsfarlig fødevareforgiftning. På grund af forgiftningsfaren må råmælksoste ikke produceres i Danmark men i 2015 har det første danske mejeri fået lov til at producere en råmælksost, under forudsætning af at alle led i kæden lige fra ko til supermarked er under stadig kontrol. Denne danske råmælksost kommer til at koste 320 kroner kiloet, mens en almindelig dansk ost koster under det halve. Er man til de mere smagfulde råmælksoste, bør fx gravide vælge de hårde råmælksoste og ikke de bløde og særligt mælkeholdige oste. Vi bruger masser af råmælksoste som parmesan, roquefort, camembert osv., men også fx "pizzatopping". Sidstnævnte er slet ikke ost, men består fx af palmeolie, vand, kartoffelmel (som stivelse), pasteuriseret mælk og (gult) farvestof.
Ost
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Der skal bruges 10 liter mælk til at producere et kilo ost, og ostemælken syrnes, tilføres enzymer og mælkesyrekulturer (bakterier), hvorpå den centrifugeres for valle, så ostekornene kan danne en fast ostemasse. Nogle oste modnes i månedsvis, hvor de jævnligt vendes, vaskes i saltvand og pensles med hørolie. Alle danske oste er lavet af pasteuriseret mælk, men vi importerer fra andre lande oste, som er lavet af råmælk. Pasteuriseringen ødelægger noget af smagen, når den dræber farlige (patogene) bakterier som salmonella, coli, stafylokokker osv., der kan resultere i en måske livsfarlig fødevareforgiftning. På grund af forgiftningsfaren må råmælksoste ikke produceres i Danmark men i 2015 har det første danske mejeri fået lov til at producere en råmælksost, under forudsætning af at alle led i kæden lige fra ko til supermarked er under stadig kontrol. Denne danske råmælksost kommer til at koste 320 kroner kiloet, mens en almindelig dansk ost koster under det halve. Er man til de mere smagfulde råmælksoste, bør fx gravide vælge de hårde råmælksoste og ikke de bløde og særligt mælkeholdige oste. Vi bruger masser af råmælksoste som parmesan, roquefort, camembert osv., men også fx "pizzatopping". Sidstnævnte er slet ikke ost, men består fx af palmeolie, vand, kartoffelmel (som stivelse), pasteuriseret mælk og (gult) farvestof.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000033972
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 24 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
12. maj 2015 kl. 21.55