Tilbage
Madmagasinet
Kulhydrater
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kulhydrater findes i slik, kager, hvidt brød, rugbrød, pasta, ris, grøntsager, frugt, korn og kerner. Kulhydrater inddeles i tre hovedgrupper: Simple kulhydrater, stivelse og kostfibre. De simple kulhydrater findes i bl.a. slik, kager og hvidt brød, og de giver en hurtig stigning i blodsukkeret i leveren og et energiboost til muskler og hjerne, men det varer kun kort og giver kun en kortvarig mæthedsfornemmelse. Stivelse i bl.a. rugbrød, bananer og kartofler fører til en langsommere blodsukkerstigning, et langsommere fald og en større mæthedsfornemmelse, og ved kostfibre i bl.a. porrer, broccoli og citrusfrugter går det endnu langsommere med blodsukkerforøgelsen, og mæthedsfølelsen holder også endnu længere. Omkring halvdelen af vores kost bør bestå af kulhydrater, men vi bør undgå at indtage for mange af de simple kulhydrater, der kan give livsstilssygdomme og kræft, hvis de ikke bliver brændt af fx i forbindelse med intensiv sportsudøvelse. I et kureksperiment indtager Mette Frisk i en uge udelukkende føde med få kulhydrater og helt uden sukker (fx æg, ost, kød, fisk, te, kaffe og postevand). Hun bliver meget træt, og i en fysisk test efter kuren forbrænder hun næsten kun fedt og ingen kulhydrater. Og fedtforbrænding er hårdt og anstrengende arbejde for kroppen! Hun præsterer væsentligt dårligere end ved en tilsvarende test før kuren, og i en hukommelses- og koncentrationstest klarer hun sig også væsentligt dårligere. Adam Aamand laver sunde retter fyldt med stivelse og kostfibre, og han fortæller bl.a., at kolde kartofler har en anderledes struktur end varme kartofler, og derfor optages blodsukkeret langsommere i kroppen og mætter længere.
Kulhydrater
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Kulhydrater findes i slik, kager, hvidt brød, rugbrød, pasta, ris, grøntsager, frugt, korn og kerner. Kulhydrater inddeles i tre hovedgrupper: Simple kulhydrater, stivelse og kostfibre. De simple kulhydrater findes i bl.a. slik, kager og hvidt brød, og de giver en hurtig stigning i blodsukkeret i leveren og et energiboost til muskler og hjerne, men det varer kun kort og giver kun en kortvarig mæthedsfornemmelse. Stivelse i bl.a. rugbrød, bananer og kartofler fører til en langsommere blodsukkerstigning, et langsommere fald og en større mæthedsfornemmelse, og ved kostfibre i bl.a. porrer, broccoli og citrusfrugter går det endnu langsommere med blodsukkerforøgelsen, og mæthedsfølelsen holder også endnu længere. Omkring halvdelen af vores kost bør bestå af kulhydrater, men vi bør undgå at indtage for mange af de simple kulhydrater, der kan give livsstilssygdomme og kræft, hvis de ikke bliver brændt af fx i forbindelse med intensiv sportsudøvelse. I et kureksperiment indtager Mette Frisk i en uge udelukkende føde med få kulhydrater og helt uden sukker (fx æg, ost, kød, fisk, te, kaffe og postevand). Hun bliver meget træt, og i en fysisk test efter kuren forbrænder hun næsten kun fedt og ingen kulhydrater. Og fedtforbrænding er hårdt og anstrengende arbejde for kroppen! Hun præsterer væsentligt dårligere end ved en tilsvarende test før kuren, og i en hukommelses- og koncentrationstest klarer hun sig også væsentligt dårligere. Adam Aamand laver sunde retter fyldt med stivelse og kostfibre, og han fortæller bl.a., at kolde kartofler har en anderledes struktur end varme kartofler, og derfor optages blodsukkeret langsommere i kroppen og mætter længere.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000034110
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 23 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
23 min..
TV-dato
26. maj 2015 kl. 21.55