Tilbage
Madmagasinet
Naturens vilde planter
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Naturen er det rene skatkammer, når det kommer til mad, der endda er gratis. Naturvejleder Søren Espersen tager Aamann med ud for at fouragere blandt de op mod 300 spiselige urter, planter, bær, nødder osv., som enhver kan finde i den danske natur. Udstyret med en kurv, et fugtigt viskestykke og en saks eller kniv finder de 15-20 planter i den første og bedste grøftekant langs en mindre befærdet vej. Espersen og Aamann finder i skoven vild merian, vilde skovæbler, hasselnødder, skovmærke og skovsyre, mens de i havet finder tang, der vokser i det lave vand ved strandkanten - helst et pænt stykke væk fra kloakudløb og havn. Nogle planter er giftige, så det gælder om kun at samle de planter, man er sikker på at kunne identificere. Drivhusurter dyrket i en industriel målestok er fremelsket ved krydsning af de mest velsmagende, hårdføre, sunde osv. planter fra den vilde natur ("moderplanter"), og krydsningsarbejdet fortsætter hele tiden i drivhusene. De vilde planter er som regel sundere og smager af mere end de dyrkede, fordi de har brug for mange forskellige slags næringsstoffer for at kunne overleve i den vilde natur, hvor de konkurrerer med andre planter om pladsen, mens drivhusplanterne så at sige vokser op i en kuvøse og ikke skal kæmpe for deres plads i tilværelsen - men i et par stikprøver viser det sig dog, at fx dyrket skovsyre tilsyneladende smager bedre og stærkere end vild skovsyre. Lige siden det ny nordiske køkken blev moderne, har der været stor efterspørgsel på fortidens planter, og nogle af de traditionelle planter, der satses på i gartnerierne er bl.a. fuglegræs, mælkebøtte, bladbede, skorzonerrod, glaskål og majroe, men også gamle sorter af gulerod, rødbede, kål og ært.
Naturens vilde planter
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Naturen er det rene skatkammer, når det kommer til mad, der endda er gratis. Naturvejleder Søren Espersen tager Aamann med ud for at fouragere blandt de op mod 300 spiselige urter, planter, bær, nødder osv., som enhver kan finde i den danske natur. Udstyret med en kurv, et fugtigt viskestykke og en saks eller kniv finder de 15-20 planter i den første og bedste grøftekant langs en mindre befærdet vej. Espersen og Aamann finder i skoven vild merian, vilde skovæbler, hasselnødder, skovmærke og skovsyre, mens de i havet finder tang, der vokser i det lave vand ved strandkanten - helst et pænt stykke væk fra kloakudløb og havn. Nogle planter er giftige, så det gælder om kun at samle de planter, man er sikker på at kunne identificere. Drivhusurter dyrket i en industriel målestok er fremelsket ved krydsning af de mest velsmagende, hårdføre, sunde osv. planter fra den vilde natur ("moderplanter"), og krydsningsarbejdet fortsætter hele tiden i drivhusene. De vilde planter er som regel sundere og smager af mere end de dyrkede, fordi de har brug for mange forskellige slags næringsstoffer for at kunne overleve i den vilde natur, hvor de konkurrerer med andre planter om pladsen, mens drivhusplanterne så at sige vokser op i en kuvøse og ikke skal kæmpe for deres plads i tilværelsen - men i et par stikprøver viser det sig dog, at fx dyrket skovsyre tilsyneladende smager bedre og stærkere end vild skovsyre. Lige siden det ny nordiske køkken blev moderne, har der været stor efterspørgsel på fortidens planter, og nogle af de traditionelle planter, der satses på i gartnerierne er bl.a. fuglegræs, mælkebøtte, bladbede, skorzonerrod, glaskål og majroe, men også gamle sorter af gulerod, rødbede, kål og ært.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000035388
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
8. sep. 2015 kl. 21.55