Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Pommes frites
TVOptagelse
Madmagasinet
Pommes frites
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Pommes frites er en populær spise, og McDonald's sælger 21 millioner portioner pommes fritter i Danmark om året. Pommes frites danner imidlertid stoffet akrylamid under friture-stegningen, og det bekymrer forskere, for de kæder akrylamid sammen med øget risiko for kræft. Akrylamid dannes, når bl.a. kartoffel-, kaffe- og kornprodukter udsættes for meget høje temperaturer, og akrylamidindholdet er højest i pommes frites, instant coffee, kiks, kartoffelchips, al slags ristet brød og ristede kaffebønner. Akrylamid omdannes i organismen til glycidamid, der kan påvirke vores DNA, så cellerne måske muterer og bliver til kræftceller. Forsøg med dyr viser, at de får kræft af akrylamid, og et studie gennemført i Danmark viser, at kvinder, der får meget akrylamid, ser ud til at have en større risiko for brystkræft. McDonald's følger EU's grænseværdier og friterer kartoffelskiverne ved højest 168° i solsikke- og rapsolie i højest tre minutter, men den gode nyhed er, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil tage initiativ til at sænke grænseværdierne i EU, så fødevaresikkerheden forøges. Vil man have pommes frites, der er så lidt usunde som muligt, er der en række gode råd: 100 gram kogte kartofler indeholder 0,3 gram fedt, men 100 gram pommes frites 19 gram fedt, så pommes frites bliver aldrig en sund spise. Tykke skiver tager mindre fedt til sig end tynde pommes frites, så undgå de tynde. Relativt sundere pommes frites skal laves af tykke kartoflerskiver, der har ligget i vandbad i 20 minutter og ikke er kolde, og de skal friteres i kortere tid og ved lavere temperatur, så de stadig er lyse. Ryst så meget olie af pommes fritterne efter friteringen som muligt. Genbruges fritureolien mange gange, danner den skadelige stoffer, så mørk og lak-agtig fritureolie bør kasseres.


"Pommes frites" er en del af

Serie
Madmagasinet

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet
Vært
Adam Aamann
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000036104
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 25 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
25 min..
TV-dato
27. okt. 2015 kl. 21.55