Tilbage
Madmagasinet
Olivenolie
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Vi er glade for olivenolie, men ved ikke så meget om den, så der svindles i stor stil! Noget olivenolie er bedre end andet: Ekstra jomfruolivenolie er 100% ren, men jomfruolivenolie og olivenolie er kun 75-80% ren. Al olivenolie er koldpresset i dag, men dyr olivenolie smager faktisk bedre. Til gengæld kan det være svært at skelne mellem jomfruolivenolie og olivenolie, så der snydes meget ved at blande billig og dyrere olie, men også ved at tilsætte kemiske stoffer, der potentielt kan være usunde. Den amerikanske journalist Tom Mueller vurderer, at over halvdelen af olivenolien i danske butikker kan være blandet op! Forbrugerrådet Tænk har lavet en omfattende test af forskellige Ekstra jomfruolivenolier, som sælges i Danmark, og både Urtekrams og Santagatas dumper på grund af en bismag af mug, så de bør kun klassificeres som jomfruolivenolie. Både Urtekram og Santagata udtrykker skepsis over for testen. Adam Aamann besøger Villa Stabbia i Toscana for at se på, hvordan dyr Ekstra jomfruolivenolie produceres: De høstede uskadte oliven skal presses få timer efter plukningen for at undgå, at olien bliver ufrisk og får en kedelig smag. Temperaturen under presningen må ikke overstige 27°, og man skal undgå at ilte olivenpastaen, således at både frisk smag og de sunde antioxidanter og polyfenoler bevares. Olien presses derpå ud af olivenpastaen, og olien filtreres. Der bruges 5 kilo oliven til at lave 500 ml Ekstra jomfruolivenolie fra Villa Stabbia til 200 kroner literen. Når man i et dansk supermarked kan købe Ekstra jomfruolivenolie for helt ned til 40 kroner literen, er der sandsynligvis tale om en blandingsolie. Man bør ikke bruge olivenolie længere end en måned efter åbning, for den bliver hurtigt harsk på grund af iltning. Opbevar olien i en mørk flaske i et mørkt og køligt skab.
Olivenolie
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Vi er glade for olivenolie, men ved ikke så meget om den, så der svindles i stor stil! Noget olivenolie er bedre end andet: Ekstra jomfruolivenolie er 100% ren, men jomfruolivenolie og olivenolie er kun 75-80% ren. Al olivenolie er koldpresset i dag, men dyr olivenolie smager faktisk bedre. Til gengæld kan det være svært at skelne mellem jomfruolivenolie og olivenolie, så der snydes meget ved at blande billig og dyrere olie, men også ved at tilsætte kemiske stoffer, der potentielt kan være usunde. Den amerikanske journalist Tom Mueller vurderer, at over halvdelen af olivenolien i danske butikker kan være blandet op! Forbrugerrådet Tænk har lavet en omfattende test af forskellige Ekstra jomfruolivenolier, som sælges i Danmark, og både Urtekrams og Santagatas dumper på grund af en bismag af mug, så de bør kun klassificeres som jomfruolivenolie. Både Urtekram og Santagata udtrykker skepsis over for testen. Adam Aamann besøger Villa Stabbia i Toscana for at se på, hvordan dyr Ekstra jomfruolivenolie produceres: De høstede uskadte oliven skal presses få timer efter plukningen for at undgå, at olien bliver ufrisk og får en kedelig smag. Temperaturen under presningen må ikke overstige 27°, og man skal undgå at ilte olivenpastaen, således at både frisk smag og de sunde antioxidanter og polyfenoler bevares. Olien presses derpå ud af olivenpastaen, og olien filtreres. Der bruges 5 kilo oliven til at lave 500 ml Ekstra jomfruolivenolie fra Villa Stabbia til 200 kroner literen. Når man i et dansk supermarked kan købe Ekstra jomfruolivenolie for helt ned til 40 kroner literen, er der sandsynligvis tale om en blandingsolie. Man bør ikke bruge olivenolie længere end en måned efter åbning, for den bliver hurtigt harsk på grund af iltning. Opbevar olien i en mørk flaske i et mørkt og køligt skab.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000036393
Fysisk beskrivelse
24 min, TV-optagelse
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
10. nov. 2015 kl. 21.55